Pasaulē
2024. gada 9. februāris, 13:17

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs komentējis Il-76 avāriju

Jauns.lv

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs sniedzis interviju laikrakstam "Babel", kurā komentējis Krievijas lidmašīnas Il-76 avāriju un skaidrojis, vai uz tās klāja bija ukraiņu karagūstekņi.

Krievijas militārajā kravas lidmašīnā Il-76, kas avarēja netālu no Belgorodas, ukraiņu ieslodzīto nebija. Taču Ukrainas rīcībā nav pietiekamas informācijas par to, vai ieslodzītie, kurus tajā dienā bija paredzēts apmainīt, joprojām ir dzīvi.

"Vai tur bija mūsu ieslodzītie, es varu jums droši pateikt - nē. Es to saku, pamatojoties uz pieredzi, kas mums bija pēc Teherānas, un pamatojoties uz to, kas notika tālāk. Ja tas tiešām būtu noticis, tad bioloģiskā materiāla daudzums, tas, ko sauc, teiksim tā, bojāgājušie, būtu ievērojamā daudzumā," viņš teica.

foto: Soctīkli
Krievijas militārās kravas lidmašīnas Il-76 atlūzas Belgorodas apgabalā.

Daņilovs uzskata, ja uz Il-76 klāja atrastos ukraiņu karagūstekņi, krievi šo informāciju būtu izmantojuši.

"Tie tur nebija, viņi bija sagatavojuši visu šo stāstu. Un tāpēc gaidīsim, mums tikai jāgaida. Ja tas būtu noticis, tad, ticiet man, Lavrovs ANO tā bļautu, un viņi to visiem būtu rādījuši. Viņiem nav ko rādīt, jo, ja tas tiešām būtu noticis, tā būtu pavisam cita aina," piebilda Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs.

Krievijas izmeklēšanas komiteja publicējusi arī video, kurā radzamas 7 automašīnas, kas lidostas teritorijā tuvojas lidmašīnai. Priekšagalā brauc transportlīdzeklis ar mirgojošām bākugunīm. Nav īsti saskatāms, ka no kravas mašīnām lidmašīnā tiktu iesēdināti cilvēki.

foto: AFP/Scanpix
Oleksijs Daņilovs uzskata, ja uz Il-76 klāja atrastos ukraiņu karagūstekņi, krievi šo informāciju būtu izmantojuši.

Krievijas militārās lidmašīnas Il-76 avārija

24. janvārī Krievijas Federācijas Belgorodas apgabalā pie Jablonovas ciema avarēja Krievijas lidmašīna Il-76.

Vienlaikus Krievija apgalvoja, ka lidmašīnā, iespējams, atradās 65 ukraiņu karagūstekņi, seši apkalpes locekļi un trīs pavadošās personas. Krievi apsūdz Ukrainu par it kā lidmašīnas notriekšanu.

Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde apstiprināja, ka karagūstekņu apmaiņai patiešām bija jānotiek 24. janvārī. Taču izlūkdienesti neapstiprina apgalvojumu, ka lidmašīnā būtu bijuši ukraiņu karagūstekņi.

Vēlāk Galvenā izlūkošanas pārvalde atzīmēja, ka uz Il-76 klāja varēja atrasties gan raķetes, gan cilvēki. Tajā pašā laikā, pēc izlūkošanas datiem, uz klāja vajadzētu atrasties arī Krievijas amatpersonām. Pēdējā brīdī FDD aizliedza viņiem iekāpt lidmašīnā.

Ukrainas Drošības dienests sāka lietu saistībā ar Il-76 avāriju Belgorodas reģionā. Ukraina aicina veikt starptautisku izmeklēšanu, taču Maskava savā tradicionālajā manierē pret to ir iebildusi.