Irāna vaino Turciju mākoņu zagšanā; izveidota pat izmeklēšanas komisija
foto: Shutterstock
Lietus mākoņi debesīs virs Turcijas – irāņiem šķiet, ka tā ir viņiem nozagta manta.
Pasaulē
2024. gada 4. februārī, 05:12

Irāna vaino Turciju mākoņu zagšanā; izveidota pat izmeklēšanas komisija

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Sazvērestības teorijas ir cieņā ne tikai Krievijā, bet arī tās sabiedrotajā Irānā, kur pat izveidota speciāla izmeklēšanas komisija, lai noskaidrotu iemeslu, kāpēc valsts ziemeļos pazuduši lietus mākoņi.

Irāna vaino Turciju mākoņu zagšanā; izveidota pat ...

Viena no pamata versijām ir aizdomas, ka mākoņus zog Turcija. Šīs teorijas galvenais pierādījums esot fotogrāfijas, kurās redzams, ka Turcijas teritorijā esošo kalnu galotnes klāj sniegs un regulāri līst lietus, kamēr turpat blakus Irānas pusē lietus nav bijis jau ilgāku laiku.

Irāna ne pirmo reizi nāk klajā ar šādiem absurdiem paziņojumiem – jau 2018. gadā šīs valsts valdība speciāli izraisītās klimata pārmaiņās vainoja Izraēlu un Apvienotos Arābu Emirātus.

Viens no Turcijas vadošajiem klimata pētniekiem, profesors Gjuvans Ozdemirs uzskata, ka šādiem apvainojumiem nav nekāda pamata. Pagājušajā gadā pašu Turciju piemeklēja pamatīgs sausums, kamēr kaimiņvalstīs Grieķijā, Bulgārijā un Rumānijā bija pamatīgas lietavas, kas līdz Turcijas teritorijai tā arī neatnāca. Ozdemirs šo problēmu saista ar globālās sasilšanas procesiem.

"Kas Jauns Avīze" jau rakstīja, ka Krievijā vaino ASV klimata ieroču izmantošanā, un diktators Vladimirs Putins pat devis rīkojumu izmeklēt šādu iespēju saistībā ar pamatīgo rudens vētru okupētajā Krimā.

Te jāatzīmē, ka pasaulē ir veikti sekmīgi eksperimenti ar mākslīgu lietus izraisīšanu, izmantojot dronus un ar elektriskajiem lādiņiem ietekmējot mākoņus. Tāpat ir arī iespēja lietus mākoņus izklīdināt, apsmidzinot tos ar īpašām ķīmiskām vielām, kas arī darīts pirms svarīgiem publiskiem pasākumiem. Tomēr nav neviena gadījuma vai pat mēģinājuma aizvilkt lietus mākoņus no vienas valsts teritorijas uz citu, līdz ar to šī versija vērtējama kā Irānas režīma mēģinājums atrast kādu vainīgo pašu valsts problēmās.