Pasaulē
2024. gada 1. februāris, 12:23

Norvēģiju plosa pēdējo 30 gadu spēcīgākā vētra

Jauns.lv

Norvēģijas vidusdaļas piekrasti trešdien sāka plosīt spēcīga vētra, un varas iestādes brīdinājušas, ka valsts var piedzīvot spēcīgāko vētru pēdējās trijās desmitgadēs, aicinot iedzīvotājus palikt iekštelpās.

Policija brīdina, ka vētras “Ingunn” vēja brāzmas var sasniegt 180 kilometrus stundā. Trešdien vētra skārusi valsts centrālo daļu, bet ceturtdien prognozē tās virzību uz ziemeļiem. Visaugstākais sarkanais brīdinājums izsludināts Trondheimas apkaimē, kā arī Lofotu salās. “Sarkanie brīdinājumi ir reti, un tie jāuztver ar vislielāko nopietnību,” paziņoja Norvēģijas Publisko ceļu administrācijas pārstāvis Nilss Karbs.

Pirms Norvēģijas vētra pārgāja pāri Skotijai, spēcīgi ietekmējot aviosatiksmi un prāmju satiksmi ar ziemeļu salām.

Trešdien tika ziņots, ka apturēta prāmju satiksme ar Norvēģijas salām, slēgtas skolas, ceļi, tuneļi un tilti vētras skartajās zonās, vēsta "Associated Press". Kaut gan trešdien vēl nebija atcelti avioreisi, vietējās aviosabiedrības “Wideroe” pārstāve izteicās, ka katras lidostas drošums tiks nepārtraukti novērtēts.

Meteorologi brīdina, ka vētra skars to pašu reģionu, kas 1992. gadā cieta no Norvēģijas vēsturē vienas no spēcīgākajām vētrām — Jaungada vētras (Nyttårsorkanen). Toreiz 1. janvāra vētrā, kas postīja Skotijas ziemeļus un Norvēģijas rietumus, vēja brāzmas sasniedza līdz pat 224 kilometriem stundā jeb 62 metriem sekundē. Par spīti postošajai stihijai, nelielais upuru skaits bija saistīts ar to, ka vētra skāra lielākoties maz apdzīvotus rajonus, salinieki ir pieraduši pie spēcīgiem vējiem un tas notika brīvdienas rītā, kad cilvēki pārsvarā atradās iekštelpās. Tomēr šī vētra bija postošākā mūsdienu Norvēģijas vēsturē, sapostot 29 tūkstošus ēku, izpostot lielas meža platības un nodarot zaudējumus vairāk nekā 2 miljardu Norvēģijas kronu (180 miljonu eiro) apmērā, kas mūsdienās būtu līdzvērtīgs gandrīz divreiz lielākai summai.