foto: Jose Hernandez/Shutterstock/ Vida Press
Lielbritānijas izlūkdienesti nosaukuši Ukrainā iznīcināto Krievijas bruņutehniku skaitu
Kaujās pie Izjumas iznīcināts krievu iebrucēju tanks.
Pasaulē
2024. gada 29. janvāris, 13:06

Lielbritānijas izlūkdienesti nosaukuši Ukrainā iznīcināto Krievijas bruņutehniku skaitu

Jauns.lv

Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas publicētajā ziņojumā teikts, ka Krievija 2023. gadā zaudēja par aptuveni 40% mazāk tehnikas nekā 2022. gadā.

No kara sākuma līdz 2024. gada 25. janvārim Krievijas sauszemes spēki Ukrainā zaudēja aptuveni 2600 galveno kaujas tanku un 4900 citu bruņu kaujas mašīnu, vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

"Ir ļoti iespējams, ka bruņutehnikas zaudējumu tempa samazināšanās notika arvien pozicionālāka konflikta rakstura dēļ 2023. gadā, kā arī tāpēc, ka Krievija ievērojamu gada daļu pavadīja aizsardzības pozīcijā," teikts ziņojumā.

Kopš 2023. gada oktobra sākuma Krievijas armija ir devusies uzbrukumā Ukrainas austrumos. Šajā periodā pieauga Krievijas bruņutehnikas zaudējumi, Krievijas spēki zaudēja līdz 365 tankiem un 700 bruņumašīnām, bet guva tikai nelielus teritoriālos ieguvumus.

"Tomēr Krievija, visticamāk, spēs saražot vismaz 100 tankus mēnesī un tādējādi saglabās spēju aizvietot kaujas zaudējumus un turpināt šāda līmeņa uzbrukuma aktivitātes pārskatāmā nākotnē," norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Krievijas Federācijas militārais budžets

2024. gadā pirmo reizi kopš padomju laikiem Krievijas varas iestādes gandrīz trešdaļu no visiem izdevumiem iecerējušas atvēlēt armijas un militāri rūpnieciskā kompleksa uzturēšanai.

"Rosteh" vadītājs Sergejs Čemezovs decembra beigās sacīja, ka korporācija ir strauji palielinājusi tanku, bruņumašīnu un šāviņu ražošanu armijai.

Tanku ražošana divu gadu laikā ir pieaugusi septiņas reizes, Čemezovs sacīja prezidentam Vladimiram Putinam. Bruņumašīnu ražošana ir pieaugusi vairāk nekā piecas reizes, bet munīcijas ražošana, sākot no kājnieku ieročiem līdz artilērijas šāviņiem, pieaugusi 50 reizes, sacīja Čemezovs, nenosaucot skaitļus.