foto: Lietuvas robežsardzes dienests
Lietuvā aiztur kārtējos no Latvijas aizmukušos patvēruma meklētājus - tā kļuvusi par sērgu un latvieši izrādās naskākie nelegāļu pārvadātāji
Aizturētās personas viltotie Grieķijas dokumenti.
Pasaulē
2024. gada 16. janvāris, 05:18

Lietuvā aiztur kārtējos no Latvijas aizmukušos patvēruma meklētājus - tā kļuvusi par sērgu un latvieši izrādās naskākie nelegāļu pārvadātāji

Jauns.lv

Lietuvas robežsargi Šauļos aizturējuši divus vīriešus, kas uzdevās par Turcijas pilsoņiem. Vīrieši Lietuvā bija iebraukuši maršruta autobusā no Latvijas, un tika aizturēti uz aizdomu pamata par Grieķijā izdotu uzturēšanās atļauju viltošanu, vēsta 15min.lt.

Kā vēsta Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT), abiem ārzemniekiem joprojām bija apliecības par patvēruma meklētājiem Latvijā, kas nozīmē, ka viņi nelikumīgi aizbēguši no Latvijas, nesaņemot lēmumus par patvēruma pieteikumiem. Taču šis un citi gadījumi ir kļuvuši par masveidīgu parādību - pērn Lietuvā un Polijā aizturēti ceturtdaļtūkstotis no Latvijas izmitināšanas centriem izbēgušo ārzemnieku, bet vēl gandrīz tūkstotis pieķerti, kuri Latvijā nelegāli iekļuva no Baltkrievijas, un caur Lietuvu mēģināja doties uz Rietumeiropu.

Ap pusnakti no svētdienas uz pirmdienu VSAT robežvienības Šauļu robežkontroles punkta darbinieki Škilinpamūšu ciema robežās apturēja tikko no Latvijas iebraukušo maršruta autobusu Tallina-Berlīne. Robežsargi, kas veic nelegālās migrācijas kontroli, pārbaudīja tajā ceļojošo pasažieru dokumentus. Uzturēšanās atļaujas Grieķijā lūguši divi vīrieši, kas sevi uzrādījuši kā Turcijas pilsoņus. VSAT amatpersonas konstatēja, ka pastāv aizdomas, ka šie dokumenti ir viltoti. Abiem pasažieriem bija arī apliecības par patvēruma meklētājiem Latvijā. Šajā gadījumā ir uzsākta pirmstiesas izmeklēšana par dokumenta viltošanu vai viltota dokumenta glabāšanu. Par to turkiem, kuriem bija viltotas uzturēšanās atļaujas Grieķijā, draud naudas sods, arests vai brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem.

Kamēr šādi pieprasījumi tiek izskatīti, ārzemniekiem nav tiesību atstāt valsti. Shēmu, kad migranti, kas ieceļo ES, lūdz patvērumu pirmajā ES valstī un pēc šādu procedūru uzsākšanas meklē iespējas aizbēgt uz Rietumeiropu, tiek bieži izmantota. Latvija un Lietuva visbiežāk ir tikai tranzītvalstis šo cilvēku plānos. Pirmdienas pēcpusdienā viņu pratināšana vēl norisinājās vienā no VSAT vienībām.

VSAT pērn fiksējis būtisku nelegālas migrācijas pieaugumu no Latvijas. Kopumā 2023.gadā tika aizturēti 1103 nelegālie migranti, kuri tika pārvadāti vai paši izceļojuši no Latvijas, kurā viņi nelegāli ieceļojuši no Baltkrievijas. Visā 2022. gadā tika aizturēti tikai 84 šādi migranti.

Pērn divas trešdaļas šādu ārzemnieku Lietuvas amatpersonas aizturēja pie ES iekšējām robežām ar Latviju un Poliju, kur nav pastāvīgas kontroles, vai arī valsts iekšienē. Trešdaļu šādu migrantu joprojām aizturēja Polijas amatpersonas.

Pēc nepieciešamo procedūru veikšanas Lietuvas robežsargi šādus imigrantus parasti atdod saviem kolēģiem no Latvijas.

Pēc VSAT datiem, piektā daļa, proti, 256 personas, no šādiem pērn Latviju pametušajiem migrantiem bija nelikumīgi pametuši ārzemnieku izmitināšanas centrus, tāpat kā aizturētie turki ar grieķu viltojumiem.

80%, t.i., 937 personas, kas no Baltkrievijas nelegāli šķērsoja Latvijas robežu un mēģināja doties caur Lietuvu uz savām mērķa valstīm.

Pērn Lietuvas VSAT darbinieki arestēja 168 nelegālo migrantu pārvadātājus. Pēc tautības vairākums nelegālo migrantu pārvadātāju bija Latvijas pilsoņi - 53.

Nelegālajā cilvēktirdzniecībā iesaistītās personas centās nodrošināt migrantu uzticību uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju vai ārzemnieku izmitināšanas vietās Latvijā, un tad nogādāt ārzemniekus caur Lietuvu uz galamērķa valstīm Rietumeiropā, parasti uz Vāciju.

Ārzemnieki no Latvijas nelegāli ceļoja ne tikai izmantojot pārvadātāju pakalpojumus grupās no dažām līdz vairāk nekā divdesmit personām, bet dažkārt izvēlējās maršruta autobusus ar ārzemju vai viltotiem ceļošanas dokumentiem, kā jau minētie aizturētie turki.