Pasaulē
2024. gada 11. janvāris, 12:37

Igaunijas prezidents: "Neizvairīsimies no triecieniem pa Krieviju, nedrīkst būt ieroču ierobežojumi Ukrainai"

Jauns.lv

Krievijas karā pret Ukrainu nevar izvairīties no uzbrukumiem Krievijas teritorijai. Nevajadzētu būt nekādiem ierobežojumiem attiecībā uz ieročiem, ko partneri nodod Ukrainai, preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski paziņojis Igaunijas prezidents Alars Kariss.

"Sniedzot savu atbalstu, mēs nevaram novērst objektu iznīcināšanu agresora teritorijā, lai palēninātu Krievijas karaspēka virzību uz priekšu. Tāpēc nevajadzētu noteikt ierobežojumus tiem ieročiem, kas tiek nodoti Ukrainai," viņš sacīja.

Igaunijas prezidents arī uzsvēra, ka viņa valsts turpinās atbalstīt Ukrainu, īpaši militārā ziņā.

"Igaunija atbalstīs Ukrainu, kamēr turpināsies karš. Mēs esam pievienojušies G7 iniciatīvai, lai nodrošinātu divpusējās palīdzības sniegšanu Ukrainai. Mēs atbalstīsim Ukrainu arī laika posmā no 2024. līdz 2027. gadam. Mēs nodrošināsim Ukrainai 0,25 procentus no mūsu aizsardzības budžeta un aicinām visus pārējos sniegt palīdzību Ukrainai," sacīja Igaunijas prezidents.

Pēc viņa teiktā, Igaunija līdz 2027. gadam sniegs Ukrainai palīdzību 1,2 miljardu eiro apmērā. Tāpat prezidents atzīmēja, ka Igaunijai ir konkrēti Ukrainas atjaunošanas plāni, kam būtu nepieciešams izmantot iesaldētos Krievijas Federācijas līdzekļus.

Jauns.lv jau vēstīja, Zelenskis, kurš trešdien ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Lietuvā un paziņoja, ka apmeklēs arī abu pārējo Baltijas valstu galvaspilsētas, Tallinas lidostā ieradās trešdienas vakarā no Viļņas. Zelenskis Igaunijā tikās ar valsts augstākajām amatpersonām un uzrunās Igaunijas parlamenta deputātus.