Pasaulē
2023. gada 27. decembris, 22:41

Aizsaulē devies Gastons Gloks — cilvēks, kurš radīja leģendāro pistoli

Jauns.lv

Trešdien 94 gadu vecumā miris austriešu ieroču meistars Gastons Gloks, kurš 1963. gadā izveidoja uzņēmumu “Glock GmbH”, kas vēlāk ieguva pasaules slavu ar leģendārajām pistolēm “Glock”.

Pēc 53 gadus ilgušās pirmās laulības izjukšanas 2011. gadā viņš apprecējās ar bijušo medmāsu, kas viņu kopa pēc 2008. gadā pārciestā insulta. 2012. gadā viņš pārcieta otro insultu.

1999. gadā viens no Gloka tuvākajiem finanšu padomniekiem Čārlzs Everts, kuru viņš apsūdzēja par naudas piesavināšanos, ievilināja Gloku autostāvvietā, kur viņu gaidīja algots slepkava ar āmuru, taču ievainotajam Glokam izdevās neitralizēt uzbrucēju. Gan neveiksmīgais slepkava, gan pasūtītājs tika notiesāti par slepkavības mēģinājumu.

Viņa galvenais meistardarbs — Gloka pistole jeb gloks — ir ārkārtīgi drošs un izturīgs pusautomātiskais tuvsniedzamības šaujamierocis,  kas izceļas ar niecīgu svaru, vienkāršu konstrukciju un ir ļoti ātri izjaucams. Pirmo gloka modeli “Glock 17” sāka ražot 1982. gadā. Kopš tā laika gloka pistoles ir kļuvušas par uzņēmuma ienesīgāko produktu līniju, un tās izmanto nacionālie bruņotie spēki, drošības aģentūras un policija vairāk nekā 48 valstīs.

""Radīt vienkāršu, radīt ideālu." Ar šādu virzošo principu mūsu dibinātājs Gastons Gloks astoņdesmitajos gados ne tikai izraisīja revolūciju mazo ieroču pasaulē, bet arī nodrošināja GLOCK zīmolu kā pasaules līderi pistoļu ražošanas nozarē," teikts uzņēmuma mājas lapā. "Viņa dzīves darbs turpināsies viņa garā."