foto: VIA REUTERS
Ģimenes laimīgā atkalapvienošanās! Mājās atgriezies Francijā atrastais pusaudzis, kurš pazuda pirms sešiem gadiem
Alekss Betijs pazuda 11 gadu vecumā, un sešus gadus par viņu nebija nekādu ziņu.
Pasaulē
2023. gada 17. decembris, 17:17

Ģimenes laimīgā atkalapvienošanās! Mājās atgriezies Francijā atrastais pusaudzis, kurš pazuda pirms sešiem gadiem

Jauns.lv

17 gadus vecais britu jaunietis Alekss Betijs pagājušās nedēļas nogalē atgriezās dzimtenē pēc sešu gadu pazušanas, kad 2017. gadā ar māti un vectēvu bija devies ceļojumā uz Spāniju.

Sestdienas vakarā jaunietis atlidoja uz Mančestru, kur izkāpa no lidmašīnas ar skeitbordu rokās un uzreiz tika aizvests, lai satiktu savu vecomammu Sjūzenu Karuanu, pie kuras, domājams, viņš turpmāk dzīvos, vēsta “Daily Mail”. Pēc tam paredzama puiša saruna ar Mančestras policiju, lai noskaidrotu viņa pazušanas apstākļus.

Sestdienas preses konferencē Mančestras policijas priekšnieka vietnieks Mets Boils sacīja, ka likumsargi vēl nav runājuši ar Aleksu par viņa pazušanu vai to, “ko viņš darījis un kur bijis visus šos gadus, kad bija pazudis”, un ļaus viņam atgūties no pārdzīvotā, kā arī palīdzēs viņam iespējami vieglāk atkal iekļauties ģimenē un sabiedrībā. Policija centīsies noskaidrot, vai ir pamats kriminālizmeklēšanai.

Boils sacīja, ka Alekss tikās ar ģimenes locekli Tulūzas lidostā pirms atlidošanas uz dzimteni. 

Alekss pazuda 2017. gada decembrī Spānijā, kur bija devies atpūsties ar māti un vectēvu. Mātes un vectēva atrašanās vieta nav zināma, kaut gan tiek ziņots, ka vectēvs miris pirms sešiem mēnešiem. Alekss atradās 13. decembrī Francijā.

Informēta persona vietējā policijā pavēstīja BBC, ka puisi policijas iecirknī nogādāja kāds autobraucējs, kurš viņu pamanīja ejam pa ceļu Pireneju pakājē. Kāds vietējais žurnālists stāstīja, ka autobraucējs pamanījis puisi ar mugursomu un skeitbordu, un uzņēmis viņu savā auto. “Viņi automašīnā pavadīja trīs stundas, un puisis pastāstīja savu dzīvesstāstu,” vietējais žurnālists sacīja laikrakstam “La depeche”. “Viņš teica, ka neviens viņu nepiespieda, taču uzskatīja savu māti par nedaudz pasistu un nolēma, ka negrib šādu dzīvi un vēlas iet savu ceļu, tādēļ viņš nolēma doties prom,” sacīja žurnālists.

Puisis teicis, ka Francijā dzīvo divus gadus, mitinoties vientuļās Pireneju ielejās un pastāvīgi mainot dzīvesvietu, bet pirms tam divus gadus dzīvoja Marokā. Puisis neteica, kur atrodas viņa māte vai kur tieši viņš ir dzīvojis, bet pirms atrašanas vairākas dienas gājis pa kalnu ceļu. Pireneju pakāje piesaista daudzus, kuri meklē alternatīvu dzīvesveidu. “Viņš lūdza šoferim, vai varētu aizņemties telefonu un ar “Facebook” nosūtīt ziņu vecmammai, sakot, ka ir kārtībā un vēlas viņu redzēt. Viņš nebija pārliecināts, vai vecmamma saņēma ziņu,” sacīja žurnālists.

“Čau, vecomamm, es esmu es, Alekss. Esmu Francijā, Tulūzā. Ļoti ceru, ka saņēmi šo ziņu. Es tevi mīlu un gribu atgriezties mājās,” vecaimammai rakstīja Alekss.

Savukārt šoferis norādīja, ka tonakt spēcīgi lija, kad viņš pabrauca puisim garām. Atpakaļceļā viņš atkal pabrauca viņam garām, taču šoreiz nolēma apstāties un viņu uzrunāt. Alekss atzina, ka ir izslāpis pēc vairāku dienu ceļojuma. Viņš bija plānojis atrast kādu lielpilsētu ar vēstniecību, kur lūgt palīdzību, taču šoferis sazinājās ar vietējām varas iestādēm, kuras sazinājās ar Lielbritānijas vēstniecību Parīzē.

Vēlāk plašsaziņas līdzekļos tika publicēts Aleksa teiktais, ka viņā pametis māti, jo nav gribējis viņai doties līdzi uz Somiju, bet vēlējies “atgūt savu dzīvi Apvienotajā Karalistē”. “Kad viņa māte norādīja, kad ar viņu kopā dosies ar Somiju, šis jaunais cilvēks saprata, ka tam ir jāpieliek punkts. Tad viņš nolēma pamest vietu, kur viņš bija ar savu māti, un devās ceļā četras dienas un četras naktis,” sacīja Tulūzas prokurora palīgs Antuāns Leruā, piebilstot, ka puisis gāja naktīs, gulēja pa dienu un pārtika no tā, ko atrada tīrumos un dārzos. Viņš norādīja, ka pusaudzis radīja ļoti inteliģenta cilvēka iespaidu, ar kuru ļoti viegli kontaktēties — par spīti tam, ka pēdējo sešu gadu laikā viņš nav apmeklējis nekādu skolu.

Aleksa vecāmamma ceturtdien pavēstīja laikrakstam “The Sun”, ka ir laimīga beidzot sarunāties ar mazdēlu. “Esmu tik laimīga. Runāju ar viņu, un viņam klājas labi,” viņa sacīja. “Tas ir tāds šoks.”

2018. gadā Sjūzena Karuana izteicās BBC, ka puiša māte Melānija Betija un Sjūzenas bijušais vīrs, Aleksa vectēvs Deivids Betijs, visticamāk, viņu paņēmuši līdzi dzīvošanai garīgā kopienā Marokā. Viņa sacīja, ka tolaik abi meklēja alternatīvu dzīvesveidu un nevēlējās laist Aleksu skolā, turklāt visi trīs 2014. gadā jau dzīvoja komūnā Marokā.

Viņi ar Aleksu 2017. gada 30. septembrī devās uz nedēļu ilgām brīvdienām Spānijas Marbellā, bet pēdējo reizi redzēti Malagas ostā 8. oktobrī plānotās atgriešanās dienā.