Pasaulē
2023. gada 15. decembris, 10:41

Ukrainas bruņotie spēki ieņēmuši terikonu Horļivkā: kāds ir panākumu līmenis, un ko tas nozīmē?

Jauns.lv

Ukrainas militārpersonas ieņēma terikonu Horļivkas ziemeļrietumu nomalē. Speciālisti uzskata, ka tas nemainīs situāciju kaujas laukā, bet gan paplašinās taktiskās iespējas.

Horļivka ir liels rūpniecības centrs Doneckas apgabalā. Šonedēļ kļuva zināms, ka ukraiņu karavīri ir pavirzījušies uz priekšu un pārņēmuši kontroli pār Gagarina vārdā nosauktās raktuves terikonu.

foto: Ekrānuzņēmums
Ukraiņu karavīri ir pavirzījušies uz priekšu un pārņēmuši kontroli pār Gagarina vārdā nosauktās raktuves terikonu.

Militārais eksperts, bijušais Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba spīkers Vladislavs Seļezņevs sacīja, ka Aizsardzības spēki darbojušies uz apsteigšanu, taču viņš šaubās, ka tas ievērojami ietekmēs situāciju šajā virzienā.

"Tam vajadzētu zināmā mērā krievus nobiedēt. Viņi domā, ka viss tiek kontrolēts, un viņi precīzi nosaka, kur un kad veikt triecienus pa mūsu aizstāvjiem... Vai tas (pozīcijas uz terikona - red.) radikāli mainīs situāciju kaujas laukā? Nē. Visticamāk, ienaidnieks piesaistīs resursus un atspiedīs mūsu vienības, bet tas liks viņam pārvietot vai nu rezerves, vai spēkus no citiem frontes sektoriem," viņš skaidroja.

Pēc Militāri juridisko pētījumu centra vadītāja Aleksandra Musienko teiktā, jaunā virsotne paplašina Ukrainas karaspēka taktiskās iespējas. Kopumā Ukrainas spēku taktiskie panākumi liecina par diviem aspektiem: Ukrainas bruņotie spēki pie iespējas dodas pretuzbrukumā, un okupanti nevar vienādi darboties visā frontē.

Vienlaikus eksperti uzskata, ka militārs scenārijs Horļivkas atbrīvošanai nav iespējams. Lai gan oktobrī amerikāņu žurnāls "TIME" rakstīja par it kā prasību veikt Horļivkas atgūšnas operāciju.

Kā atzīmēja Selezņevs, kaujas operācijas pilsētu teritorijās ir vissarežģītākais operāciju veids.

"Atcerēsimies Bahmutas varonīgo aizstāvēšanu. Tad 10 uzbrukuma mēnešos krievi zaudēja aptuveni 100 000 bojāgājušo un ievainoto. Tā ir pārāk augsta cena par reģionālo centru. Tāpēc Ukraina diez vai tādā veidā īstenos Horļivkas deokupāciju. Tagad notiekošais terikona teritorijā ir taktiska epizode. Tās mērķis ir novirzīt iebrucēju resursus un uzmanību no citiem austrumu virzieniem," stāsta militārais eksperts.

Kā tas notika?

12. decembrī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja par Ukrainas Bruņoto spēku virzību Doneckas apgabala Horļivkas apgabalā. Ukrainas karavīri no iebrucējiem atkaroja vienu no terikoniem. Ukrainas aizstāvjiem izdevās ieņemt arī ienaidnieka pozīcijas.

Virzību nodrošināja karaļa Danilo vārdā nosauktās 24. atsevišķās mehanizētās brigādes Karaliskās brigādes karavīri.

Doneckas apgabala Horļivka kopš 2014. gada atrodas Krievijas okupācijā. Par Ukrainas karaspēka panākumiem šajā rajonā tiešsaistē tika ziņots jau novembra otrajā pusē. Acīmredzot nostiprināties Ukrainas aizstāvjiem izdevās tikai tagad.