Prigožins, Čārlza III kronēšana, miljardiera krahs: 2023. gada spilgtākie foto!

Teroristiskā grupējuma "Hamas" uzbrukumi Izraēlai, Lielbritānijas Karaļa Čārlza III kronēšana, "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina nāve. Ieskaties ziņu aģentūras “Reuters” ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 12. decembris, 06:00

Prigožins, Čārlza III kronēšana, miljardiera krahs: 2023. gada spilgtākie foto!

Jauns.lv

Šis pasaulē bijis karsts gads gan tiešā, gan pārnestā nozīmē – 2023. atzīts par siltāko gadu novērojumu vēsturē, bet Izraēlas un Ukrainas teritoriju turpina plosīt karš. Aplūko ziņu aģentūras “Reuters” publicēto foto galeriju ar 92 spilgtākajiem mirkļiem no 2023. gada!

Eiropas Savienības (ES) Klimata pārmaiņu dienests paziņojis, ka šis bijis karstākais gads novērojumu vēsturē, un daži zinātnieki pat lēš, ka šis varētu būt karstākais gads uz zemes pēdējo 100 000 gadu laikā. Šogad pasaulē tika uzstādīts jauns vidējās gaisa temperatūras rekords, un vairāki karstuma rekordi krita arī Latvijā. Spiedīgo laikapstākļu dēļ pasaulē izcēlās postoši savvaļas ugunsgrēki, un karstums atstāja negatīvas sekas uz lauksaimniecības nozari.

2023. gadā Krievijas uzsāktais karš turpināja plosīt Ukrainas teritoriju. Smagas cīņas ar mainīgiem panākumiem noris Bahmutas un Odesas rajonos, bet jūnijā okupantu spēki uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostaciju, izraisot bīstamus plūdus Dņepras labajā krastā.

Negaidīts pavērsiens karadarbībā noritēja 24. jūnijā, kad algotņu grupējums "Vagner", ar tā līderi Jevgēniju Prigožinu priekšgalā, uzsāka militāru dumpi, un no Ukrainas iegāja Krievijas teritorijā lai gāztu Krievijas militāro vadību. Tiesa, dumpis tika pārtaukts nākamās dienas pēcpusdienā, bet 23. augustā Prigožins mīklainos apstākļos gāja bojā.

7. oktobrī pēc palestīņu teroristiskā grupējuma “Hamas” asiņainā uzbrukuma Izraēlas festivāla apmeklētājiem, aizsākusies karadarbība Izraēlā un Gazas joslā. 24. novembrī abas iesaistītās puses noslēdza nedēļu ilgu pamieru, kura laikā "Hamas" kaujinieki Gazas joslā atbrīvoja vairāk nekā 100 izraēliešu ķīlnieku, apmaiņā pret 240 palestīniešiem. Gandrīz visi atbrīvotie bija sievietes un bērni.

Lielas pārmaiņas sagaidīja arī tā saucamo Veco pasauli, kad 6. maijā tika kronēts Lielbritānijas karalis Čārlzs III. Viņam uz šo titulu bija jāgaida vairāk nekā 70 gadi, jo visu šo laiku tronī atradās viņa māte Elizabete II. Karaliene tika kronēta 1953. gadā un pildīja sava amata pienākumus līdz pat 2022. gada 8. septembrim, kad pēc ilgstošas slimības devās mūžībā.

Vairāk skaties galerijā!