foto: Unsplash/ Adrian Raudaschle
Vēlies iegūt vīzu Apvienotajā Karalistē? Pelni vismaz 38 700 sterliņu mārciņas gadā!
Apvienotajā Karalistē pieņemti stingrākie imigrācijas ierobežojumi līdz šim.
Pasaulē
2023. gada 8. decembris, 06:04

Vēlies iegūt vīzu Apvienotajā Karalistē? Pelni vismaz 38 700 sterliņu mārciņas gadā!

Jauns.lv

Apvienotā Karaliste pieņēmusi līdz šim stingrākos imigrācijas ierobežojums, kuru mērķis ir samazināt imigrāciju Lielbritānijā par 300 tūkstošiem cilveku gadā. Tie stāsies spēkā 2024. gada pavasarī, vēsta medijs “BBC”.

Pirmdien, 4. decembrī, Lielbritānijas iekšlietu ministrs Džeimss Kleverlijs paziņojis par jauniem ierobežojumiem vīzu iegūšanā, kuru mērķis ir samazināt Lielbritānijā ieceļojošo imigrantu skaitu par 300 tūkstošiem cilvēku gadā.

“Mums beidzot ir gana!” vēstījā Kleverlijs, izklāstot parlamentam savu piecu priekšlikumu plānu imigrācijas ierobežošanā.

foto: AFP/Scanpix
Apvienotās Karalistes iekšlietu ministrs Džeimss Kleverijs paziņojis, ka ierobežojumi palīdzēs celt Lielbritānijas pilsoņu algas.

Līdz šim, lai ieceļotājs Lielbritānijā iegūtu kvalificēta darbinieka vīzu, viņa ienākumiem vajadzēja sasniegt 26 200 sterliņu mārciņas gadā. Jaunie noteikumi paredz, ka turpmāk šī summa pieaugs par trešdaļu un sasniegs 38 700 marciņu gadā, ziņo medijs “Reuters”. Jāpiebilst, ka vidējā alga Lielbritānijā ir 34 963 mārciņas gadā.

No algas sliekšņa prasībām pasargāti būs vien tie darbinieki, kas ieradīsies Apvienotajā Karalistē, lai strādātu veselības vai sociālās aprūpes nozarēs.

Tāpat par 66% plānots palielināt imigrantu maksu par piekļuvi veselības aprūpei. Turpmak viņiem par šo pakalpojumu būs jāmaksā 1035 sterliņu mārciņas.

Līdz šim veselības aprūpes darbiniekiem un internacionāliem studentiem uz sev piešķirtās vīzas pamata bija atļauts Apvienotajā Karalistē ievest apgādājamos. 2023. gada pirmajā pusē uz šo noteikumu pamata valstī ieradās 557 277 cilvēki, ziņo “Politico”. No 2024. gada pavasara šie noteikumi vairs nebūs spēkā esoši un apgādājamiem uzturēšanās atļaujas netiks piešķirtas. Šis ierobežojums neattieksies uz ārvalstniekiem, kas tiks nodarbināti Lielbritānijas Nacionālajā veselības dienestā (NHS), vēsta "The Guardian".

Līdz šim Lielbritnānijā eksistēja “trūkstošo profesiju saraksts”, kas paredzēja atvieglojumus vīzu saņemšanā tiem imigrantiem, kuru profesijas darba tirgū ir pieprasītas. Kleverlijs paziņoja, ka šo sarakstu ir paredzēts reformēt.

Iekšlietu ministrs uzsvēra, ka imigrācijas ierobežošana ļaus paaugstināt Lielbritānijas strādnieku algas un mudinās valstī ierasties augsti kvalificētus darbiniekus. Tomēr, vairākas arodbiedrības, ka arī banku un veselības aprūpes pārstāvji ir skeptiski noskaņoti, uzskatot, ka ierobežojumi vairākās nozarēs radīs ievērojamu darbinieku trūkumu.

“Tas izraisīs pilnīgu katastrofu veselības nozarē!” vēstīja Apvienotās Karalistes lielākās veselības arodbiedrības “UNISON” parstāve Kristīna Makeina.

Paredzēts, ka jaunie ierobežojumi stāsies spēkā 2024. gada pavasarī.