foto: AFP/Scanpix
Zelenskis paziņo par Ukrainas tiesībām likvidēt Putinu
Ukrainas līderis Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2023. gada 21. novembris, 19:05

Zelenskis paziņo par Ukrainas tiesībām likvidēt Putinu

Jauns.lv

Ukrainai ir tiesības likvidēt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu viņa sāktā kara ietvaros, paziņojis Ukrainas līderis Volodimirs Zelenskis.

"Tas ir karš, un Ukrainai ir visas tiesības aizstāvēties," Zelenskis atbildēja uz "The Sun" žurnālista jautājumu, vai Kijiva izmantos iespēju aizvākt Putinu pie ērtas izdevības, raksta "The Moscow Times".

Ukrainas līderis atgādināja, ka Krievija joprojām nav atstājusi plānus to likvidēt. Pēc viņa teiktā, Krievijas specdienesti 2023. gada beigās gatavo operāciju "Maidan-3". Viens no tās mērķiem ir Ukrainas valsts galvas atcelšana. Vienlaikus Zelenskis uzsvēra, ka plāna detaļas var mainīties un ne obligāti galamērķis būs tā fiziska novēršana.

"Viņi izmantos jebkurus instrumentus, kas viņiem ir," skaidroja Ukrainas līderis. Vienlaikus viņš atkal izslēdza kārtējo prezidenta vēlēšanu rīkošanu 2024. gada martā. Zelenskis tās nosauca par nelikumīgām karastāvokļa apstākļos, ko viņš pagarināja līdz nākamā gada 14. februārim.

Zelenskis iepriekš sacīja, ka vēlēšanas valstij izmaksās piecus miljardus dolāru un prasīs veikt grozījumus likumdošanā. Pēc Ukrainas prezidenta domām, gaidāmās vēlēšanas ir izdevīgas tikai Krievijai. Risināt politiskos strīdus šajā jautājumā viņš ierosināja attiecīgajām struktūrām. "Lai nepaliktu telpa konfliktiem un svešai spēlei pret Ukrainu," skaidroja Zelenskis.

Izveidojies stāvoklis ļauj Zelenskis bez vēlēšanām palikt valsts priekšgalā līdz kara beigām, kas, pēc Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka Valērija Zalužnija vārdiem, ir nonākusi strupceļā un var ieilgt uz gadiem. Viņš salīdzināja situāciju ar ierakumiem Pirmā pasaules kara laikā un atgādināja, ka toreiz dumpji militārā konflikta norisē iejaucās ātrāk, nekā karavadoņiem izdevās frontē kaut ko mainīt.

2004. un 2014. gadā Ukrainā notika divi valsts apvērsumi. Par to simbolu kļuva Kijivas centrālais laukums, kurā pulcējās protestējoši valsts pilsoņi. Viņi iestājās pret varas uzurpāciju un par Eiropas valsts attīstības ceļu. 2014. gadā Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam nācās bēgt no valsts pēc tam, kad miera akcijas pārauga sadursmēs ar spēkavīriem.