foto: AFP/Scanpix
Krievija gatavojas par ekstrēmistiem pasludināt LGBT kopienu
LGBT aktīvistu demonstrācija 2017. gadā Pēterburgā. Drīz tikai par varavīksnes krāsām draudēs sods.
Pasaulē
2023. gada 19. novembris, 16:14

Krievija gatavojas par ekstrēmistiem pasludināt LGBT kopienu

Jauns.lv

Krievijas Tieslietu ministrija iesniegusi tiesā prasību atzīt par ekstrēmistisku “LGBT starptautisko sabiedrisko kustību un aizliegt tās darbību” valsts teritorijā.

Viendzimuma attiecības formāli nebūs aizliegtas, taču draudēs represijas, ja tiks demonstrēta piederība LGBT. Augstākā tiesa prasību izskatīs 30. novembrī. Ministrija LGBT darbībā pamanījusies saskatīt sociāla un reliģiska naida izpausmes.

“Varavīksni atzīs par ekstrēmistisku materiālu” ironizē Krievijā pazīstamais advokāts Sergejs Badamšins. Jāpiebilst gan, ka LGBT oficiāli nav reģistrēta organizācija ar savu simboliku, tāpēc īsti nav skaidrs, ko varētu atzīt šajā ziņā par propagandu. Tomēr zinot Krieviju un tās vēsturi, var pārfrāzēt Staļina laika teicienu – būtu tik gejs, pants atradīsies.

Pirms gada Krievijā aizliedza “netradicionālu seksuālo attiecību propagandu” jebkura vecuma cilvēku vidū, ne tikai nepilngadīgajiem, kā paredzēja 2013. gadā pieņemtais likums. Aizliegta arī “dzimumu maiņas propaganda” un arī šāda veida operācijas, hormonu terapija tādam nolūkam un dzimuma maiņa personas dokumentos.