foto: scanpix
FOTO: Ukraina savos cietumos "pāraudzina" krievu karagūstekņus
Krievu karagūstekņi Ukrainā.
Pasaulē
2023. gada 18. novembris, 19:02

FOTO: Ukraina savos cietumos "pāraudzina" krievu karagūstekņus

Jauns.lv

“The Times” raksta, ka ieslodzītie tiek modināti pulksten 6:00, skanot Ukrainas himnai, izmantojot katrā istabā novietoto skaļruni. Pēc brokastīm ar klusuma minūti tiek pieminēti Krievijas iebrukuma rezultātā nogalinātie.

Ceļā uz ēdnīcu un atpakaļ pie sienas ir izvietoti sabiedriskā darboņa Stepana Banderas un dzejnieka Tarasa Ševčenko attēli. "Šis ir “ātrais” kurss Ukrainas vēsturē, ko mēs sniedzam ieslodzītajiem, lai atspēkotu Putina apgalvojumus, ka Ukraina nav neatkarīga valsts," laikrakstam “The Times” atklāja Ukrainas karagūstekņu štāba pārstāvis Petrs Jacenko. Viņš stāsta, kā kādu dienu krievu karagūsteknis, kurš tikko bija ieradies kolonijā, Bandera tēlu sajauca ar jauno Putinu. "Krievi visu mūžu ir bijuši pakļauti propagandai," saka Jacenko, "tas ir kā mēģinājums izvest viņus no kulta."

Sagūstītie krievu karavīri strādā sešas dienas nedēļā (to pieļauj 1949. gada Ženēvas konvencijas noteikumi par izturēšanos pret karagūstekņiem) un komplektē mēbeles. Algu — astoņus dolārus mēnesī — var iztērēt nometnes veikalā. Populārākais produkts ir “Coca-Cola”.

Krievijas karagūstekņu dzīve Ukrainā

Krievu kara gūstekņi tiek modināti pulksten 6:00, skanot Ukrainas himnai, izmantojot katrā istabā novietoto skaļruni. Pa ceļam uz ēdamzāli ieslodzītie ...

gallery icon

Pēc Pjotra Jacenko teiktā, aptuveni trešā daļa no visiem karagūstekņiem Ļvovas apgabala kolonijā ir bijušie gūstekņi, kuri devušies karā cerot uz apžēlošanu pēc atgriešanās no kara. Šie ieslodzītie mēģinājuši nometnē ieviest “kriminālo kārtību”, taču saskārušies ar pretestību. "Mēs viņiem sakām, ka, ja viņi labi neuzvedīsies, mēs viņus atbrīvosim un ļausim ukraiņiem ārpus nometnes tikt ar viņiem galā. Tas parasti darbojas,” piebilst Jacenko.

Neskatoties uz to, ka Ukrainas varas iestādes periodiski atļauj neatkarīgiem žurnālistiem apmeklēt ieslodzīto nometnes (Krievija rūpīgi slēpj to atrašanās vietu), informācija par apstākļiem, kādos viņi tiek turēti, ir ļoti pretrunīga. 2023. gada martā ANO cilvēktiesību novērošanas misija Ukrainā ziņoja, ka abas valstis ir iesaistītas ārpustiesas slepkavībās un vardarbīgā izturēšanā pret ieslodzītajiem. Novembrī misijas publicētajā ziņojumā tika citētas krievu ieslodzīto sūdzības par piekaušanu, spīdzināšanu un "pazemojošiem apstākļiem".

Iepriekš Krievijas norādīja, ka Ukrainā atrodas ap 500 krievu ieslodzīto, tajā pat laikā Ukrainas Reintegrācijas ministrija paziņoja, ka šobrīd Krievijas gūstā atrodas vairāk nekā 4000 ukraiņu karagūstekņu.