foto: EPA/Scanpix
Krievija plāno aizliegt apģērba importu
Pērn augustā Maskavā uz H&M veikalu stiepās rinda, lai paspētu iepirkties pirms slēgšanas. Krievijas tirgu ir atstājuši vairāki lielie rietumu modes zīmoli.
Pasaulē
2023. gada 14. novembris, 11:24

Krievija plāno aizliegt apģērba importu

Jauns.lv

Krievijas pircējus varētu atstāt bez daudzām importa precēm, gluži kā padomju laikos, un šoreiz tā nav “naidīgo ārzemju” koncernu ideja, bet ierosme no Kremļa.

Drošības padomes sekretāra Nikolaja Patruševa priekšlikums ierobežot importu radis atbalstu valdībā. Rūpniecības un tirdzniecības ministrija izskata iespēju aizliegt importēt virkni nepārtikas patērētāju preču.

Pēc ministra vietnieka Viktora Jevtuhova vārdiem, runa varētu būt par līdzīgām sankcijām, kādas Krievija noteica pret rietumvalstīm 2014. gadā pēc Krimas aneksijas un kara Donbasā. Par atbildi uz rietumu reakciju Maskava aizliedza ievest gaļas, zivju, piena produktus, augļus un dārzeņus no Eiropas Savienības, Norvēģijas, ASV, Kanādas, Austrālijas un citām valstīm.

Tagad aizliegums varētu skart apģērbu, sadzīves ķīmiju un virkni citu preču. Jevtuhovs norāda, ka nepārtikas apgrozījums Krievijā sasniedz 25 triljonus rubļu gadā, no kā 15 triljoni (150 miljardi eiro) ir imports. “Lai šie 15 triljoni paliktu pie mums, mēs runājam, ka nepieciešams domāt par to, lai ieviestu ierobežojumus, īpaši tur, kur mēs ražojam savu produkciju – no sadzīves ķīmijas līdz vieglās rūpniecības produkcijai,” klāsta Jevtuhovs.

Pašlaik Krievija mēnesī importē preces par apmēram 20 miljardiem dolāru, gandrīz tikpat daudz, cik pirms kara. Pirmajos mēnešos pēc iebrukuma Ukrainā piegādes no ārzemēm saruka gandrīz divas reizes, bet pēc tam atjaunojās iepriekšējā līmenī, tostarp pateicoties “paralēlajam importam”, bez preču zīmes īpašnieku atļaujas.