foto: © Luciano Gaudenzio/SIME/ Vida Press
Viss slikti ar Grenlandes ledājiem, ziņo pētnieki
Izkūstot Grenlandes ziemeļu ledus segai, ūdens līmenis okeānā celtos par 2,1 metru.
Pasaulē
2023. gada 8. novembris, 18:37

Viss slikti ar Grenlandes ledājiem, ziņo pētnieki

Jauns.lv

Grenlandes milzīgie ledāji, kas ilgu laiku tika uzskatīti par salīdzinoši stabiliem, ir apdraudēti, liecina jauns pētījums, vēsta CNN.

Okeānam sasilstot, Grenlandes ledus šļūdoņi ir kļuvuši trauslāki, kas apdraud pārējos ledājus. Savukārt, ja tie sāktu kust, tas nozīmētu “dramatisku” jūras līmeņa celšanos, liecina otrdien publicētais pētījums “Nature Communications”.

Ledus šļūdoņi ir peldoša ledus mēles, kas peld virs okeāna un darbojas kā aizsprosti, kas aiztur ledājus uz sauszemes un palēnina ledus zudumu. Kad šļūdoņi kūst, vairāk sauszemes ledus var ieslīdēt okeānā, palielinot jūras līmeņa celšanos.

Zinātnieki Grenlandē analizēja astoņus ledus šļūdoņus, kas stiprina sauszemes ledājus Grenlandes ziemeļos. Šajos ledājos, ja tie izkustu, kopā ir pietiekami daudz ledus, lai paaugstinātu jūras līmeni par 2,1 metru.

"Šie ledāji ir vieni no nozīmīgākajiem," CNN sacīja Romains Milans, glaciologs no Grenobles Alpu universitātes Francijā un pētījuma autors, "tie ir lielākie Grenlandes ledāji."

foto: © Luciano Gaudenzio/SIME/ Vida Press
Zinātnieki secinājuši, ka piekrastes šļūdoņi Grenlandes ziemeļos sākuši kust straujāk.

Lai gan ledāji citās Grenlandes daļās sāka zaudēt masu astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados, Milans norāda, ka līdz šim ledāji Grenlandes ziemeļdaļā "ir saglabājušies salīdzinoši stabili". Taču šķiet, ka tas tā vairs nav, liecina pētījums.

Millans un viņa līdzautori izmantoja tūkstošiem satelītattēlu, kā arī klimata modeļus un mērījumus no lauka, lai labāk izprastu ledus šļūdoņu izmaiņu virzītājspēkus.

Viņi atklāja "ievērojamu un plaši izplatītu" ledus šļūdoņu zudumu pieaugumu. Kopš 1978. gada ledus šļūdoņi ir zaudējuši vairāk nekā 35% no sava kopējā apjoma, liecina pētījums. Tajā konstatēts, ka kopš 2000. gadu sākuma trīs ir pilnībā sabrukuši, bet atlikušie pieci kūst un destabilizē tuvumā esošos ledājus.

Dominējošā virzītājspēks kas vājina šļūdoņus, ir siltās okeāna straumes, kuras kausē ledu no apakšas.

Ja okeāni turpinās sasilt, tas varētu neatgriezeniski vājināt ledus šļūdoņus, sacīja Millans. "Un noteiktā laika posmā tie varētu pat sabrukt, kas varētu būtiski ietekmēt Grenlandes ledus segas ietekmi uz jūras līmeņa celšanos."