foto: AP/Scanpix
ANO: pasaulē vismaz 4,4 miljoni cilvēku ir bezvalstnieki, bet šo "neredzamo cilvēku" skaits varētu būt krietni lielāks
Pasaulē
2023. gada 4. novembris, 22:19

ANO: pasaulē vismaz 4,4 miljoni cilvēku ir bezvalstnieki, bet šo "neredzamo cilvēku" skaits varētu būt krietni lielāks

Jauns.lv/LETA

Pasaulē 4,4 cilvēkiem nav noteiktas valstiskās piederības, lai gan patiesais skaits varētu būt daudz lielāks, jo šie cilvēki ir lielā mērā "neredzami", sestdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) bēgļu aģentūra UNHCR.

Bezvalstniecība "postoši ietekmē" tos, kas palikuši bez valstiskās piederības, atzina UNHCR, aicinot vairāk darīt, lai novērstu tādas situācijas.

Bezvalstniekiem, kurus kā savus pilsoņus neatzīst neviena valsts, bieži netiek garantētas cilvēktiesības un pieeja pamata pakalpojumiem, bieži viņi ir politiski un ekonomiski marginalizēti un pakļauti diskriminācijai, izmantošanai un vardarbībai, pauda ANO bēgļu aģentūra.

"Vismaz 4,4 miljoni cilvēki 95 valstīs ir bez valstiskās piederības vai ar nenoteiktu pilsonību," paziņoja UNHCR.

Aģentūras eksperti norādīja, ka neproporcionāli liela daļa bezvalstnieki ir minoritāšu pārstāvji, kuru statuss bez valstiskas piederības pastiprina un pasliktina diskrimināciju un marginalizāciju, kurai viņi jau tā ir pakļauti.

Atzīmējot devīto gadadienu kampaņai "IBelong" ("Es piederu"), UNHCR norādīja, ka šogad Kenija, Kirgizstāna, Moldova, Ziemeļmaķedonija, Portugāle un Tanzānija ir būtiski uzlabojušas bezvalstnieku situāciju, bet Kongo Republika kļuvusi par jaunāko valsti, kas pievienojusies konvencijām par bezvalstnieku situācijas uzlabošanu.

Kopumā tagad 97 valstis ir pievienojušās 1954.gadā noslēgtajai Konvencijai par bezvalstnieka statusu un 79 ir dalībvalstis 1961.gada Konvencijā par bezvalstniecības samazināšanu.