Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Notiesāto neizdevās nogalināt ar letālu injekciju; nu Alabamas štats izmēģinās unikālu metodi

Jauns.lv

ASV Alabamas štata Augstākā tiesa devusi zaļo gaismu jaunai nāvessoda izpildes metodei, liekot notiesātajam ieelpot tīru slāpekli. Šādi štats cer beidzot nonāvēt Kenetu Jūdžīnu Smitu, kurš pērn izspruka sveikā pēc neveiksmīga nāvējošas injekcijas mēģinājuma.

Notiesāto neizdevās nogalināt ar letālu injekciju;...

Pilnībā republikāņu Augstākā tiesa ar sešām balsīm pret divām apmierināja štata ģenerālprokurora Stīva Māršala lūgumu atļaut šādu nāvessoda izpildes veidu. Soda izpildes datums vēl nav noteikts, vēsta "Fox News".

“Elizabetes Senetas ģimene gaidīja pārmērīgi ilgi — 35 gadus — lai taisnīgums tiktu nodrošināts. Šodien Alabamas Augstākā tiesa pavēra ceļu Keneta Jūdžīna Smita nāvessoda izpildei ar slāpekli,” paziņoja ģenerālprokurors.

Pats Smits pauda vilšanos par tiesas lēmumu, bet viņa advokāti bija mudinājuši tiesu noraidīt šo lūgumu, uzsverot, ka štata mēģina Smitu padarīt par izmēģinājumu trusīti. Šāds nāvessoda veids pastāv arī Oklahomā un Misisipi, taču vēl nekad nav pielietots.

Jaunā metode paredz, ka notiesātais elpos tīru slāpekli, tādējādi skābekļa trūkums izraisīs viņa nosmakšanu. Gaisā ir 78 procenti slāpekļa, un tas ir nekaitīgs, ieelpojot kopā ar skābekli.

Smits tika notiesāts par mācītāja Čārlza Seneta sievas Elizabetes pasūtījuma slepkavību 1988. gada 18. martā. Apsūdzība apgalvoja, ka Smits un vēl viens vīrietis saņēma pa 1000 dolāru no mācītāja, kurš bija dziļos parādos un gribēja saņemt sievas dzīvības apdrošināšanas naudu. Pats mācītājs izdarīja pašnāvību nedēļu pēc sievas nāves, tiklīdz izmeklēšanā kļuva par aizdomās turamo. Otrais slepkava Džons Forests Pārkers tika sodīts ar nāvi 2010. gadā.

Kaut gan jaunās metodes piekritēji apgalvo, ka tā būs nesāpīga, kritiķi to pielīdzina eksperimentiem ar cilvēkiem. Alabamā šī metode tika atļauta 2018.gadā nāvējošo injekciju sastāvdaļu trūkuma dēļ, taču līdz šim nav izmantota.