foto: EPA/Scanpix
Irāna un Turcija aicina rīkot reģionālu konferenci, lai novērstu kara izplešanos
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sveic Irānas ārlietu ministru Hoseinu Amiru Abdollajanu.
Pasaulē
2023. gada 1. novembris, 21:48

Irāna un Turcija aicina rīkot reģionālu konferenci, lai novērstu kara izplešanos

Jauns.lv/LETA

Turcija un Irāna trešdien nākušas klajā ar aicinājumu rīkot reģionālu konferenci, lai novērstu Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamās" kara izplešanos.

Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans tikās ar Irānas ārlietu ministru Hoseinu Amiru-Abdollahjanu dienu pēc tam, kad Irānas augstākais diplomāts Katarā tikās ar "Hamās" līderiem.

Irāna ir brīdinājusi, ka tās atbalstītie bruņotie grupējumi reģionā varētu uzbrukt Izraēlai saistībā ar karu pret "Hamās".

Fidans sacīja, ka Turcija atbalsta tūlītēju uguns pārtraukšanu, jo nav grūti paredzēt vardarbības izplešanos bez pastāvīga risinājuma šim karam.

"Mēs nevēlamies, lai cilvēku traģēdija Gazā pārvērstos par karu, kas ietekmē reģiona valstis," sacīja Fidans.

Irānas ārlietu ministrs sarunā norādīja, ka ir spēcīgas pazīmes, ka citi bruņoti elementi reģionā var iejaukties konfliktā, ja apstākļi nemainīsies, atklāja Fidans.

Amirs-Abdollahjans sacīja, ka pēc iespējas drīzāk būtu jārīko miera konference, kurā piedalītos musulmaņu un arābu valstis. Viņš arī aicināja musulmaņu pasauli boikotēt Izraēlas ražojumus.

Irānas ministrs vēlāk Ankarā tikās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un brīdināja viņu par risku, ka karš jebkurā brīdī var izplesties, ja netiks tagad apturēts, paziņoja Irānas Ārlietu ministrija.

"Islāma valstīm ir nekavējoties un efektīvi jārīkojas, lai izbeigtu cionistu režīma kara noziegumus, atceltu Gazas aplenkumu un nosūtītu humāno palīdzību, un šajā sakarā Irānas Islāma Republika uzsver, ka ir steidzami jāsasauc islāma un arābu valstu vadītāju sanāksme," paziņoja Amirs-Abdollahjans.