ASV skandālu izraisa Hilarijas Klintones maksimāli privātie e-pasti
Hilarija Klintone pārkāpusi lietvedības noteikumus - izrādās, viņa pilnīgi visas lietas kārtojusi caur savu privāto, nevis federālo e-pasta adresi. Līdz ar to Klintone nav atstājusi nekādu pētāmu materiālu par savu darbu valsts sekretāres amatā.
Pasaulē

ASV skandālu izraisa Hilarijas Klintones maksimāli privātie e-pasti

Jauns.lv

Hilarija Klintone, iespējams, pārkāpusi federālās lietvedības prasības, jo, atrodoties ASV valsts sekretāres amatā, visai sarakstei izmantojusi tikai privāto e-pasta kontu, pirmdien pavēstīja laikraksts "The New York Times".

ASV skandālu izraisa Hilarijas Klintones maksimāli...

Privātie e-pasti tiek uzskatīti par mazāk drošiem pret uzlaušanu.

Klintone - juriste, kādreizējā valsts pirmā lēdija un ASV augsta līmeņa diplomāte - tiek uzskatīta par oficiāli nenosauktu Demokrātu partijas līderi 2016.gada prezidenta vēlēšanās.

ASV Valsts departamentā nostrādāto četru gadu laikā viņai nav bijis federālās valdības e-pasta adreses.

"Viņas palīgi neko nedarīja, lai viņas tā laika privātās e-pasta vēstules tiktu saglabātas uz departamenta serveriem, kā to pieprasa Federālais lietvedības likums," norādījis "The New York Times".

Tā viņa varētu būt pārkāpusi likumu, kas pieprasa saglabāt amatpersonu korespondenci kā institūcijas lietvedības daļu.

Eksperti nodēvējuši šīs ziņas par "satraucošām".

"Grūti iedomāties situāciju, izņemot kodolziemu, kurā iestāde varētu atļaut tās valdības līmeņa vadītājam izmantot privāto e-pastu kā vienīgo komunikācijas kanālu valdības lietu kārtošanai," norādījis kompānijas "Drinker Biddle&Reath" jurists, kādreizējais Nacionālā arhīva un lietvedības administrācijas tiesu procesu vadītājs Džeisons Barons.

Klintones preses sekretārs Niks Merils savukārt norādījis, ka viņa "rīkojusies saskaņā ar likuma burtu un garu". Sīkākus komentārus viņš gan nesniedza.

E-pasta vēstulēm jābūt saglabātām uz valdības serveriem, lai tās varētu pētīt. Privātais e-pasts savukārt nav drošs, un tas, ka to izmanto amatpersonas, attaisnojams tikai retos ārkārtas gadījumos. Izņēmumi iespējami konfidenciālās lietās. Taču Klintone privāto e-pastu izmantojusi "ekskluzīvi visā savā darbā", norādījis "The New York Times".

Kāda sieviete ceturtdien Lasvegasā meta kurpi uz bijušo ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, bet netrāpīja, un Klintone šo incidentu uztvēra kā joku.

Atkritumu tematikas konferencē Hilarijai Klintonei kāda sieviete sviež ar kurpi

Hilarijas Klintones vizīte Latvijā

Hilarijas Klintones vizīte Latvijā

LETA, Foto: Reuters