Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: krievu okupanti turpina pārvērst drupās Ukrainas pilsētas un ciemus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 14 minūtēm
Pentagona vadītājs brīdinā, ka turpmākās nedēļas un mēneši Ukrainā būs izšķiroši

Nākamās nedēļas un mēneši būs izšķiroši Ukrainai, bet rietumvalstis turpinās izlēmīgi rīkoties, lai palīdzētu valstij cīnīties par savu brīvību, liecina Pentagona vadītāja Loida Ostina paziņojums.

"Ukrainas izdzīvošana un panākumi ir ļoti svarīgi Ukrainas drošībai, Eiropas drošībai, globālajai drošībai un Amerikas drošībai," viņš teica.

Pentagona vadītājs sacīja, ka, ja Krievijas diktators Vladimirs Putins uzvarēs, tirāni secinās, ka arī viņi var mēģināt iebrukt un iekarot savas suverēnās kaimiņvalstis.

Ostins piebilda, ka tas atstās Eiropu "Putina ēnā" un padarīs pasauli vardarbīgāku un haotiskāku. Tāpēc Ukrainas cīņa par brīvību un drošību ir svarīga visām Rietumvalstīm.

Pentagona vadītājs piebilda, ka ir apņēmības pilns nodrošināt Ukrainai visu nepieciešamo, lai tā gūtu panākumus.

pirms 27 minūtēm
Robežsargi parāda, kā nakts laikā likvidē krievus Severskas virzienā

Ukrainas aizsardzības spēki Severskas virzienā naktī iznīcināja krievu grupu. Šis process tika iemūžināts video, ziņo Ukrainas Valsts robeždienests.

Tiek atzīmēts, ka tas ir robežsargu brigādes "Pomstas" darba rezultāts.

"Precīzu nakts dronu spridzekļu nomešana uz okupantiem," vēsta Valsts robežsardzes dienests.

Robežsargi atklāja, ka tas noticis Severskas virzienā.

pirms stundas
Krievija uzkrāj un pārvieto spēkus Sumu pierobežā

"Krievija uzkrāj un pārvieto spēkus Sumu pierobežā. Uzdevums ir līdzīgs operācijām Harkivā: izstiept Ukrainas aizsardzības līniju un piespiest Ukrainas bruņotos spēkus pārdislocēt rezerves vienības no citurienes. Kopējā situācija frontē ir diezgan sarežģīta, un tā tuvākajā nākotnē nekļūs vieglāk," ziņo 3. atsevišķās triecienbrigādes komandiera vietnieks Maksims Žorins.

pirms stundas
Iespējams, ka Krievijai Melnajā jūrā vairs nav neviens kuģis, kas spēj pārvadāt spārnotās raķetes

Ļoti iespējams, ka Krievijai Melnajā jūrā vairs nav palicis neviens kuģis, kas spēj pārvadāt spārnotās raķetes

Ukrainas Jūras spēku pārstāvis Dmitro Pletenčuks sacīja, ka 19. maijā Ukraina, visticamāk, iznīcināja pēdējo šādu kuģi "Ciklon". Pārbaude turpinās, taču iespējamība ir augsta.

pirms 2 stundām
Horvātija piedalīsies Globālajā miera samitā Šveicē

Par to pēc sarunas ar Horvātijas premjerministru Andreju Plenkoviču paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

pirms 2 stundām
Krievu tanku kolonna iebrauc mīnu laukā

Krievu okupanti Doneckas apgabalā ar smago bruņutehniku mēģināja iebrukt ukraiņu pozīcijās, tomēr viņiem nekas neizdevās. Vairāki tanki tika iznīcināti un sašutušie krievu iebrucēji vadībai ziņoja, ka visi ceļi ir nosēti ar mīnām. 

pirms 2 stundām
Krievu brīvprātīgo korpusa karavīri ar granātmetēju apšauda okupantus

Krievijas brīvprātīgo korpusa pirmā triecienvienība ar automātisko granātmetēju AGS-17 uzbrūk okupantiem Vovčanskas pievārtē.

pirms 3 stundām
Ļitviņenko: situācija frontē nav katastrofāla, taču ir nianse

Situācija frontē ir sarežģīta, bet ne katastrofāla. Krievija cenšas izveidot pelēko zonu, videovēstījumā Baltijas jūras reģiona foruma "NATO 2024 un Arctic Europe" dalībniekiem paziņoja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes (NSDP) sekretārs Aleksandrs Ļitviņenko.

Ļitviņenko sacīja, ka aizsardzības spēki turpina cīņu par apdzīvotām vietām Doneckas un Zaporižjas apgabalos. Tajā pašā laikā vēl ļaunāk ir tas, ka ienaidnieks savus gaisa triecienus vērš pret kritiskās infrastruktūras objektiem, kas atbalsta Austrumu un Dienvidukrainas lielās industriālās pilsētas.

"Putins realizē savus draudus par pelēkās zonas izveidi," piebilda NVO sekretārs.

Pēc viņa teiktā, ienaidnieks izmanto tā dēvēto migrācijas krīzes provocēšanas stratēģiju, jo apšaudes rezultātā iet bojā un cieš ne tikai militārpersonas, bet arī bērni, sievietes un veci cilvēki.

pirms 3 stundām
Krievijā dramaturģe un režisore tiek tiesātas par par terorisma attaisnošanu lugā

Maskavā pirmdien sākusies tiesas prāva pret dramaturģi un teātra režisori, kuras apsūdzētas par terorisma attaisnošanu godalgotā lugā.

Režisores Jevgeņijas Berkovičas un dramaturģes Svetlanas Petrijčukas aizturēšana pagājušā gada maijā satricināja Krievijas mākslinieku aprindas, kuras jau tā pakļautas Kremļa spiedienam kopš 2022.gada, kad Krievija atkārtoti iebruka Ukrainā.

Berkoviča un Petrijčuka apsūdzētas par terorisma attaisnošanu 2021.gada lugā par krievu sievietēm, kuras Sīrijā apprecējušās ar teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem un pēc atgriešanās Krievijā tiek tiesātas par terorismu. Luga tika apbalvota ar divām prestižajām "Zelta maskas" balvām.

pirms 3 stundām
Rosina mainīt Francijas doktrīnu un neliegt Ukrainai veikt triecienus Krievijas teritorijā

Nacionālās asamblejas Francijas Ārlietu komitejas priekšsēdētājs pieprasa Francijai mainīt savu doktrīnu un vairs neliegt Ukrainai veikt triecienus Krievijas teritorijā.

"Šīs izmaiņas doktrīnā ir pilnīgi leģitīmas, ciktāl tās izbeidz nepieņemamo asimetriju starp agresora un upura situāciju.Kāda vārdā mēs varam liegt ukraiņiem tiesības atbildēt uz triecienu par triecienu uzbrukumiem, kuru upuri viņi ir?" viņš uzsvēra.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".