Pasaulē

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupanti drīzumā var atsākt masveidīgu Ukrainas apšaudi

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupanti...

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

Vakar 23:49
Somijai aizdomas, ka tās ūdenstorņos un attīrīšanas iekārtās varētu būt ielauzusies Krievija

"Foreign Policy" vēsta, ka šovasar noslēpumaini iebrucēji ielauzušies Somijas ūdenstorņos un attīrīšanas iekārtās. Viņi neko nav nozaguši, taču ir arī citi iemesli ielauzties ūdens attīrīšanas iekārtās: lai tās apsekotu turpmākiem uzbrukumiem vai liktu sabiedrībai uztraukties par ūdens drošību viņu krānos. Atspējojot ūdens attīrīšanu vai pievienojot piesārņotāju, iebrucējs var pārvērst dzīvību sniedzošo šķidrumu par slimības avotu.

Pastāv aizdomas, ka aiz šiem uzbrukumiem varētu stāvēt Krievija.

Ūdens uzbrukumi Somijā sākās Porvo, pilsētā dienvidu krastā. Somijas dienvidu piekraste parasti ir diezgan klusa, bet tās tiešais kaimiņš ir Somu līcis, ceļš kuģiem uz un no Sanktpēterburgas.

Līdz jūlija vidum Somijas ūdenstorņos un attīrīšanas iekārtās bijuši 11 ielaušanās mēģinājumi. Taču iebrucēji nesasniedza nekādas jūtīgas daļas ūdens attīrīšanas iekārtās un torņos.

Varas iestādes jautā: kurš būtu ieinteresēts ielauzties Somijas ūdens iekārtās? "Ūdens attīrīšanas uzņēmumi ir paziņojuši, ka ielaušanās nav normāla situācija, un tas liek cilvēkiem satraukties," sacīja bijušais Somijas militārās izlūkošanas priekšnieks, atvaļinātais ģenerālmajors Peka Toveri. "Un viens no Krievijas pelēkās zonas agresijas mērķiem ir radīt bailes." Atvaļinātais ģenerālleitnants Arto Ratijs piebilda: "Mums nav pierādījumu, kas liecinātu, kas ir aiz šīm darbībām, taču, protams, spekulācijās pirksts rāda uz austrumiem."

Vakar 23:30
Polijas aizsardzības ministrs norāda, ka poļi ir sarūgtināti par ukraiņu vīriešiem, kuri izvairās no mobilizācijas

Polijas aizsardzības ministrs Vladislavs Kosiņaks-Kamišs saka, ka poļi ir sarūgtināti, redzot jaunus ukraiņu vīriešus braucam ar luksusa automašīnām un apmetoties 5 zvaigžņu viesnīcās, vienlaikus izvairoties no mobilizācijas. Viņš atbalsta sociālo pabalstu samazināšanu iesaukšanas vecuma ukraiņu vīriešiem ES.

Vakar 23:12
Ukrainas parlaments pieņēmis reformu likumprojektu, lai muitā izskaustu korupciju

Pieaugot spiedienam uz Ukrainu savaldīt korupciju uz robežas, Parlaments ir pieņēmis plašu jaunu reformu likumprojektu, lai kapitāli labotu valsts muitas dienestu. Nelegālā kontrabanda Ukrainai izmaksā miljardiem dolāru gadā zaudētajos nodokļu maksājumos.

Vakar 22:46
Ukrainas parlamenta deputāte uzsver nepieciešamību pēc motivācijas pasākumiem mobilizēšanā

Ārvalstu partneri uzstāj uz iesaukšanas vecuma samazināšanu, norāda Ukrainas parlamenta deputāte Marija Ionova. Viņa arī uzsver nepieciešamību pēc motivācijas pasākumiem mobilizēšanā, piemēram, finansiālu atbalstu, kredītu vai automašīnu importu.

 

Vakar 22:33
Kur Krievija varētu izmantot Ziemeļkorejas militāros spēkus

Krievijas Federācija Kurskas apgabalā var izmantot Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas (KTDR) militāros spēkus. Taču nav izslēgts, ka vēlāk tie var nonākt okupētajās Ukrainas teritorijās, ziņo Dezinformācijas apkarošanas centra vadītājs Andrijs Kovaļenko.

"Krievi var izmantot KTDR armiju, sākot ar Kurskas apgabalu, taču ir iespējams, ka pēc Krievijas poligoniem vairāki tūkstoši KTDR militārpersonu var nonākt okupētajās Ukrainas teritorijās kopā ar burjatiem," rakstīja Kovaļenko.

Vakar 22:14
Kremļa propagandistes Margaritas Simonjanas vīrs bravūrīgi "komentē" Urzulas fon der Leienas runu

"Ja krievi gribētu apdraudēt ES drošību, viņi ES teritorijā iebrauktu nevis ar Ungārijas vīzām, bet ar tankiem!" tā Krievijas propagandists Tigrans Keosajans "komentēja" Urzulas fon der Leienas runu, kura kritizēja Viktora Orbāna politiku.

Vakar 21:40
Ukrainas karavīri Kurskas apgabalā likvidējuši vairākus Klusā okeāna flotes kājniekus

Ukrainas desantnieki iznīcinājuši vairākus iebrucējus no Klusā okeāna flotes 155. atsevišķās jūras kājnieku brigādes.  Video filmēts Kurskas apgabalā pēc okupantu uzbrukuma.

Vakar 21:28
Putins sarūgtināts, ka kartē neatrod Krievijas Ziemeļu platuma dzelzceļu

Putinam kartē neizdevās atrast Krievijas Ziemeļu platuma dzelzceļu, un viņš bija neapmierināts, jo viņa padotais pierādīja, ka viņš maldās.

Viņš ir tik mantkārīgs, lai iekarotu vairāk teritoriju, kamēr viņš pat nepazīst savu valsti.

Vakar 21:15
Ukraiņi ar FPV droniem likvidē okupantus, kuri cenšas patverties sagrautās ēkās
Vakar 20:41
Ukrainas karavīriem netālu no Žuravļivkas izdevies atvairīt okupantu uzbrukumu

Ukrainas karavīriem izdevies atvairīt Krievijas 79. gvardes motorizētās strēlnieku brigādes vienību uzbrukumu. Tas noticis uz ziemeļiem no Belgorodas apgabala Žuravļivkas. Kopumā tika iznīcināti 3 kājnieku kaujas mašīnas BMP. Pirms dažām nedēļām tika ziņots par sadursmēm šajā pierobežas pilsētā un tās apkārtnē.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".