Pasaulē

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: ukraiņi ar "Storm Shadow" raķetēm iznīcinājuši trīs Krievijas komandpunktus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: ukraiņi ...

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

Šodien 15:35
Tramps 2017. gadā Putinam jautāja padomu par Ukrainu; Krievijas vadonim izdevās ietekmēt Trampa viedokli

Donalds Tramps savas prezidentūras laikā pirmajā tikšanās reizē ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu 2017. gadā interesējās par viņa viedokli par iespējamām amerikāņu ieroču piegādēm Ukrainai, 5. oktobra publikācijā vēstīja laikraksts "The New York Times".

Trampa un Putina pirmā personīgā tikšanās notika 2017. gada jūlijā G20 samita kuluāros Hamburgā. Sarunā ar Trampu Putins nosauca Ukrainu par "korumpētu izdomātu valsti" un uzsvēra, ka Krievijai ir visas tiesības to ietekmēt.

Pēc NYT ziņām, Tramps Putinam sacījis, ka viņa administrācija apsver iespēju nosūtīt ieročus Ukrainai un vaicājis, ko Krievijas prezidents par to domā. Putins atbildot paziņoja, ka ieroču piegādes Kijivai būs "kļūda". Pēc viņa teiktā, "lai cik daudz ASV ieroču nedotu Ukrainai, viņi lūgs vēl".

Pēc šīs sarunas toreizējais ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons brīdināja Trampa administrāciju, ka viņiem "būs jāveic liels darbs, lai mainītu prezidenta viedokli par Ukrainu".

Turklāt, pēc laikraksta aprunāto amerikāņu amatpersonu teiktā, Putina mēģinājums vājināt atbalstu Ukrainai no ASV puses novedis pie "pretēja rezultāta".

Šodien 15:05
Ukraiņi notriekuši 56 krievu dronus

Ukraiņu karavīri notriekuši 56 dronus "Shahed", ko naktī uz svētdienu uz Ukrainu raidījis Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Krievija naktī uzbruka Ukrainai ar 87 droniem un četrām raķetēm.

Harkivas apgabalā drons trāpīja automašīnai, nogalinot 49 gadus vecu vīrieti, pavēstīja Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Oļehs Sinehubovs. Odesā tika bojāts gāzes cauruļvads un aizdegās noliktava, ziņoja Ukrainas amatpersonas.

Ukrainas Gaisa spēki paziņoja, ka iznīcinājuši 56 no 87 droniem un divas raķetes virs 14 apgabaliem, tai skaitā Kijivas. Vēl 25 bezpilota lidaparāti pazuda no radariem, "iespējams, pretgaisa raķešu aizsardzības rezultātā," teikts ziņojumā.

"Naktī ienaidnieks atkal izmantoja savus bezpilota lidaparātus pret Kijivu! Krievijas droni uz Ukrainas galvaspilsētu nāca viļņos un no dažādiem virzieniem. Gaisa trauksme pilsētā tika izsludināta trīs reizes un kopumā ilga vairāk nekā piecas stundas," norādīja Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

Šodien 14:39
Ziemeļkoreja piegādā Krievijai aptuveni 3 miljonus šāviņu gadā, tā ir puse no visas munīcijas, ko Krievijas armija izmanto karā Ukrainā

Ziemeļkoreja piegādā Krievijai aptuveni 3 miljonus šāviņu gadā, tā ir puse no visas munīcijas, ko Krievijas armija izmanto karā Ukrainā, "The Times" paziņojuši avoti Rietumu izlūkdienestā.

Pēc viņu sniegtās informācijas, neskatoties uz slikto Ziemeļkorejas munīcijas kvalitāti, to kopējais daudzums ļāvis Krievijas spēkiem remdēt "šāviņu badu" un gūt panākumus frontē, piemēram, Vuledaras ieņemšanā.

Šodien 14:13
Aviokompānija "Rossija" uzliks par pienākumu darbiniekiem ziņot par tiem, kuri neatbalsta karu

Aviokompānija "Rossija" saviem darbiniekiem izstrādājusi jaunu lidojumu drošības kultūras kodeksu - darbiniekiem liks par pienākumu stāstīt par personām ar pretkara pozīciju un tiem, kas fotografē objektus lidostu teritorijā.

Kā raksta "Baza", atsaucoties uz dokumentu, ja cilvēks sāk interesēties par lidostas darbu vai uzņem apvidus fotogrāfijas, aviokompānijas darbiniekam ir jāuzzina šīs personas personas dati, jāiegaumē tās ārējais izskats, bet pēc tam šī informācija jānodod vadībai, vēsta "The Moscow Times".

Šodien 13:47
Ukraiņu aizstāvji darbībā
Šodien 13:06
Šogad nodarbinātības pabalstu saņēmuši 1707 Ukrainas iedzīvotāji

Šogad vienreizēju nodarbinātības pabalstu Latvijā saņēmuši 1707 Ukrainas iedzīvotāji, liecina Labklājības ministrijas sagatavotā informācija valdībai.

Pabalstu izmaksai iztērēti 1 194 900 eiro jeb 85,35% no piešķirtā finansējuma.

Ministrija prognozē, ka 2024.gadam piešķirtais finansējums varētu tikt pilnībā izmaksāts šomēnes, tāpēc prasa piešķirt papildu līdzekļus 420 000 eiro apmērā. Šī summa pietiktu pabalstu izmaksai ap 600 personām.

Ņemot vērā to, ka, nodibinot darba tiesiskās attiecības, pirmā darba alga tiek izmaksāta pēc mēneša, sākot darba gaitas, Ukrainas civiliedzīvotājam ir tiesības saņemt vienreizēju nodarbinātības sākšanas pabalstu vienas minimālās mēneša darba algas apmērā.

Par papildu finansējuma piešķiršanu valdība lems otrdien, 8.oktobrī.

Šodien 12:12
Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 660 470

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 660 470 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1250 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8919 tankus, 17 679 bruņutransportierus, 19 092 lielgabalus un mīnmetējus, 1216 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 970 zenītartilērijas iekārtas, 368 lidmašīnas, 328 helikopterus, 16 578 bezpilota lidaparātus, 2613 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 26 006 automobiļus un autocisternas, kā arī 3363 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Šodien 11:47
Pat par sievām izvēlas latvietes: kādi krievu oligarhi un Putina atbalstītāji paslēpušies Latvijā

Latvija nereti demonstrē savu nostāju pret Krieviju: nesen valsts aizliedza krievu valodas lietošanu bankomātos. Tikai šie un līdzīgi pasākumi nekādi nav skāruši īstos Kremļa draugus, kuri turpina mierīgi pārvaldīt lielākos Latvijas aktīvus, raksta "The Insider". Vairāk lasi šeit.

Šodien 11:08
Ukraiņi notriekuši visus Kijivai uzbrukušos krievu dronus

Ukraiņu karavīri notriekuši visus dronus, ko naktī uz svētdienu Krievija raidījusi uz Kijivu un tās piepilsētām, pavēstīja Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

"Naktī ienaidnieks atkal izmantoja savus bezpilota lidaparātus pret Kijivu! Krievijas droni uz Ukrainas galvaspilsētu nāca viļņos un no dažādiem virzieniem. Gaisa trauksme pilsētā tika izsludināta trīs reizes un kopumā ilga vairāk nekā piecas stundas," paziņoja Popko.

Ukrainas pretgaisa aizsardzība notrieca visus dronus, kas tika pamanīti gaisa telpā virs Kijivas un tās piepilsētām, norādīja Popko, piebilstot, ka pagaidām nav ziņu par bojāgājušajiem.

Šodien 10:08
Nākamā nedēļa Ukrainai ir izšķiroša jautājumā par vairāk resursiem no sabiedrotajiem

Kijivas centieni nodrošināt pēc iespējas vairāk resursu no Rietumu sabiedrotajiem nonāks izšķirošā brīdī nākamajā nedēļas nogalē, kad notiks pēdējās sarunas par Ukrainas apbruņošanu pirms gaidāmajām ASV vēlēšanām, raksta "KyivIndependent" reportiere.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".