Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: krievu okupanti turpina pārvērst drupās Ukrainas pilsētas un ciemus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 41 minūtes
Sīvas cīņas visā frontes līnijā

Pēc Ukrainas Ģenerālštāba teiktā, šobrīd spraigas kaujas notiek gandrīz visā frontes līnijā, vislielākā okupantu aktivitāte vērojama Siverskas un Pokrovskes reģionos.

pirms 2 stundām
Lielbritānijas aizsardzības ministrs apstiprina palīdzības sniegšanu Ukrainai maijā

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šaps paziņojis, ka Ukraina maijā saņems simts pretgaisa aizsardzības raķešu no Lielbritānijas, un mudinājis sabiedrotos paātrināt militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai saistībā ar Krievijas ofensīvu Harkovas apgabalā.

pirms 2 stundām
Zelenska vakara uzruna

"Šo dienu un šīs nedēļas rezultātā esam nostiprinājuši savas pozīcijas Harkivas reģionā. Es pateicos 57. motorizētās un 82. gaisa uzbrukuma brigādes karavīriem.

Mūsu spēki arī efektīvi iznīcina okupantus Doņeckas virzienā, īpaši netālu no Časivjaras un citās vietās.

Faktiski okupanti nespēj sasniegt savu mērķi izstiept mūsu spēkus un vājināt Ukrainu plašā frontē no Harkovas līdz Doņeckas apgabaliem.

Es esmu pateicīgs ikvienam karavīram, seržantam un virsniekam, kurš veic kaujas misijas un ieņem amatus ar pietiekamu drosmi un izturību.

Šajās dienās īpaši pateicos 41. mehanizētajai brigādei, DIU speciālo spēku vienībām "Kraken" un "Artan", kā arī Zemessardzes vienībām. Īpaši pateicos mūsu karotājiem par operācijām "Chasiv Yar", kā arī Krievijas tehnikas iznīcināšanu. un Krievijas uzbrukumu atvairīšana.

Īpaši vēlos pateikties arī 225.uzbrukuma bataljonam. Labi darīts, cīnītāji!"

pirms 2 stundām
Vāgnerietis uzbrūk bērniem Krievijā

Krievijas pilsētā Volgogradā bijušais PMC "Vāgners" algotnis, kurš saņēma medaļu "par drosmi" un balvas par Soledāra un Bahmutas sagūstīšanu, mēģināja nožņaugt 12 gadus vecu meiteni pie ieejas daudzdzīvokļu ēkā.

Viņš uzbruka sestās klases skolniecei, lika viņai nekliegt un sāka viņu žņaugt. Pēc desmit sekundēm blakus apstājās lifts un no turienes iznāca vīrietis ar bērniem, kas neļāva "Vāgnera" kaujiniekam pastrādāt slepkavību.

45 gadus vecais, iepriekš sodītais vīrietis tika aizturēts tajā pašā dienā un atzinās nodarītajā.

pirms 3 stundām
Lielbritānija ir nodevusi jaunu palīdzības paketi Ukrainai

Tajā ietilpst 80 pretgaisa aizsardzības raķetes, 1 miljons munīcijas lādiņi, 20 visurgājēji amfībijas, 20 mīnu likvidēšanas sistēmas, aptuveni 30 kastes ar rezerves daļām un palīgmateriāliem, novērošanas droni un formas tērpi.

pirms 3 stundām
Grimstošs krievu kuģis

Krievijas kanāli ziņo, ka šodien Sevastopoles ostā tika veikts ATACMS raķešu uzbrukums Karakurt klases "Tsiklon".

Tiek ziņots, ka šāviena rezultātā kuģis nogrima un 6 karavīri gāja bojā, bet vēl 11 tika ievainoti.

pirms 4 stundām
Postījums Lozovas pilsētā
pirms 4 stundām
Notriekts krievu "mopēds"

Brīdis, kad šorīt virs Odesas debesīs tika notriekts krievu "mopēds".

pirms 5 stundām
Ukrainas droni uzbrukuši Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai

Ukrainas drošības dienesta droni naktī uz svētdienu uzbrukuši Kuščovskas aviobāzei un Slavjanskas naftas pārstrādes rūpnīcai Krievijas Krasnodaras apgabalā, ziņo avoti Ukrainas tiesībsargājošās iestādēs.

"Pagājušajā naktī boksera Oleksandra Usika uzvaru svinēja ne tikai visa Ukraina, bet arī Kuščovskas militārais lidlauks un Slavjanskas naftas pārstrādes rūpnīca Krievijas Krasnodaras apgabalā," sacīja avots, norādot, ka dronu uzbrukuma laikā lidlaukā atradās vairāki desmiti dažādu lidaparātu, tostarp "Su-34", "Su-25", "Su-27" un "MiG-29".

Slavjanskas naftas pārstrādes rūpnīcas vadība paziņoja, ka pēc vairākiem skaļiem sprādzieniem rūpnīca pārtraukusi darbību un pašlaik tiek novērtēts postījumu apmērs.

Šis ir otrais Ukrainas dronu uzbrukums Kuščovskas aviobāzei un Slavjanskas naftas pārstrādes rūpnīcai pēdējo trīs nedēļu laikā.

pirms 5 stundām
Krievijas artilērijas apšaudē Harkivas apgabalā nogalināti vismaz desmit cilvēki

Krievijas artilērijas apšaudē Ukrainas Harkivas apgabalā svētdien nogalināti vismaz desmit cilvēki, paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs paziņoja, ka Harkivas piepilsētā nogalināti pieci cilvēki un 16 ievainoti.

Vēl pieci cilvēki nogalināti un deviņi ievainoti uzbrukumā Kupjanskas rajonā, uz dienvidaustrumiem no Harkivas pilsētas.

Ukrainas armijas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievija ir pastiprinājusi uzbrukumus ap Harkivu un situācija ir dinamiska.

Krievija 10.maijā sāka ofensīvu Harkivas apgabalā, bombardējot pierobežas ciemus un piespiežot tūkstošiem cilvēku atstāt savas mājas. Krievija šajā ofensīvā panākusi lielākos teritoriālos ieguvumus Ukrainā kopš 2022.gada beigām.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".