Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: dažas krievu iebrucēju kājnieku grupas iekļuvušas Vovčanskā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pēc 3 minūtēm
Krievu iebrucēji apšaudījuši Mikolajivu, ir cietušie

Mikolajivas apgabala valsts pārvaldes vadītājs Vitālijs Kims ziņo, ka okupantu apšaudē 15. maijā cietuši cilvēki.

"Pagaidām ir zināmi trīs apšaudes rezultātā cietušie, un viņu stāvoklis ir vidējs," viņš rakstīja.

Krievijas karaspēks regulāri apšauda Mikolajivu.

15. maijā Mikolajivā notika sprādziens. Tajā pašā laikā militārpersonas brīdināja par ballistikas draudiem. Tika ziņots, ka iebrucēji apšaudījuši pilsētu.

Vēlāk pilsētā tika reģistrēti divi triecieni.

pirms 20 minūtēm
Ukraina atvilkusi karaspēku no vairākiem ciematiem Harkivas apgabalā

Ukraina atvilkusi karaspēku no vairākiem ciematiem Harkivas apgabalā, kur Krievijas karaspēks kopš pagājušās nedēļas virzās uz priekšu un apšauda apdzīvotās vietas gar robežu, paziņojusi Kijiva.

"Dažos apgabalos, ap Lukjanciem un Vovčansku, reaģējot uz ienaidnieka uguni un sauszemes karaspēka uzbrukumiem, kā arī lai glābtu mūsu karavīru dzīvības un izvairītos no zaudējumiem, mūsu vienības pārvietojās uz izdevīgākām pozīcijām," paziņoja Ukrainas bruņotie spēki.

pirms 34 minūtēm
SAB: nostiprinājusies Rietumu izpratne par pretpasākumiem Krievijas hibrīdaktivitātēm

Pēdējo divus gadu laikā ir ievērojami nostiprinājusies Rietumvalstu izpratne par Krievijas un citu autoritāro valstu hibrīdajām aktivitātēm un nepieciešamajiem pretpasākumiem, šādu vērtējumu pārskatā pauž Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Krievijā pie varas saglabājoties Vladimira Putina autoritārajam režīmam un turpinoties Krievijas agresijai Ukrainā, kā arī turpinoties Rietumu atbalstam Ukrainai, sniedzot militāro un cita veida palīdzību, Krievijai saglabāsies iniciatīva pret Eiropu un Rietumiem kopumā īstenot dažāda rakstura hibrīdās aktivitātes, prognozē SAB.

Līdzšinējās hibrīdās aktivitātes parāda Krievijas spēju darboties dažādās vidēs un izmantot dažādus instrumentus. Pēdējo divus gadu tendences arī rāda Krievijas spēju pielāgot tās aktivitātes, reaģējot uz Rietumvalstu veiktajiem pretpasākumiem. Tajā pat laikā Krievija ne vienmēr spēj nodrošināt hibrīdo aktivitāšu sinhronizāciju, jo īpaši gadījumos, kad aktivitātes skar dažādu institūciju kompetenci, spriež SAB.

pirms stundas
Aizsardzības ministrija apstiprinājusi, ka iebrucēju kājnieku grupas iekļuvušas Vovčanskā

Krievu kājnieku grupas iegājušas Vovčanskā, Harkivas apgabalā. Okupanti mēģina nostiprināties pilsētas ziemeļu daļā, un kaujas turpinās, vēsta Ukrainas Aizsardzības ministrijas spīkers Dmitrijs Lazutkins.

"Ja runājam par situāciju Vovčanskā, tad ienaidnieks cenšas nostiprināties pilsētas ziemeļu daļā, mēģina ieiet ar nelielām kājnieku grupām. Mūsu uzdevums ir iznīcināt ienaidnieku, neļaut tam iegūt vairāk spēka un nostiprināties," sacīja runātājs.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas militārpersonas, pateicoties FPV bezpilota lidaparātiem un artilērijai, efektīvi strādā pret iebrucējiem. Īpaši, kad ienaidnieks ar tehniku pieved kājniekus. Vairāk lasi šeit.

pirms stundas
Krievijas GRU hakeri pastiprinājuši uzbrukumus Ukrainas bruņoto spēku militārpersonu tālruņiem

Krievijas hakeri pastiprinājuši uzbrukumus Ukrainas militārpersonu mobilajiem tālruņiem.

"Krievijas hakeri ir palielinājuši kiberuzbrukumu skaitu Ukrainas militāpersonu mobilajām ierīcēm. 2023. gada otrajā pusē ar Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) saistīti hakeri aktīvi izmantoja mesendžerus un sociālo inženieriju, lai izplatītu ļaunprātīgu programmatūru," teikts Valsts īpašo sakaru aģentūras ziņojumā.

pirms 2 stundām
Zelenskis atcēlis vizītes Portugālē un Spānijā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atcēlis šonedēļ plānoto vizīti Portugālē un Spānijā. Šī nav pirmā reize, kad valsts vadītājs atliek braucienus uz šīm valstīm, vēsta "CNN Portugal".

Kā vēsta izdevums, Zelenskis atcēlis braucienu Ukrainas šobrīd nopietnās iekšējās situācijas dēļ.

Nesniedzot precīzākas detaļas, Ukrainas valsts vadītāja svītai vajadzēja saprast, ka sarežģītā situācija vairākos frontes sektoros, īpaši Harkivā, šobrīd neiesaka doties uz ārzemēm.

pirms 2 stundām
Krievija uz Harkivas apgabala kauju fona atcerējusies par sarunām. Ukraina to uzskata par tirgošanos

Krievija atkal atcerējās par sarunām, kad Harkivas apgabala pierobežas rajonos notiksui situācijas saasināšanās. Ukraina izslēdz sarunu iespēju ar Maskavu, norāda Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centra vadītājs Andrejs Kovaļenko.

Kā atzīmēja Kovaļenko, Krievija paredzami sāk pieminēt sarunu tēmu. Tomēr Ukrainā uzskata, ka krievu mēģinājumi ir kaulēšanās.

"Putina paziņojums, ka tās (sarunas - red.) ir iespējamas bez Krievijas karaspēka izvešanas, ir tirgošanās, un viņš ir gatavs likt galdā Harkivas apgabala pierobežas, kā arī signalizēt, ka, ja jūs nevēlaties, došos uz citiem apgabaliem," skaidroja Kovaļenko.

Pēc Operatīvo operāciju centra vadītāja teiktā, Krievijai nepietiek dzīvā spēka un tehnikas, lai uzbruktu Harkivai un Sumi. Tas nozīmē, ka Krievijas režīma draudi ir blefs, un ofensīva iespējama tikai pierobežas rajonos.

Kovaļenko uzskata, ka iebrucēju galvenais mērķis ir izstiept Ukrainas spēkus, lai it kā spētu izlauzties cauri austrumos.

"Mūsu galvenais uzdevums ir izturēt. Tas ir uzdevums šim gadam. Skaidrs, ka nekādu sarunu nebūs. Krievijai sarunas ir vajadzīgas tikai pauzei un spēku uzkrāšanai," viņš piebilda.

pirms 2 stundām
Ukraiņi ar mīnmetēju Kupjanskas sektorā likvidē okupantu bruņutransportieri un dzīvo spēku

Ukrainas aizstāvji Kupjanskas sektorā ar precīziem šāvieniem no 120 mm mīnmetēja iznīcināja iebrucēju kājnieku kaujas mašīnu, tika nogalināti 4 krievu okupanti un 7 ievainoti.

pirms 3 stundām
Ukrainas artilēristi ar haubici raida šāviņus pa okupantu pozīcijām
pirms 3 stundām
Ukraiņu mīnmetēju vienības apšauda krievu iebrucējus
Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".