foto: Picvario Media, LLC / Alamy/ Vida Press
Superslepenā Krievijas karaskola, par kuru mācīja Latvijas pamatskolniekiem
Viena no retajām fotogrāfijām, kurās redzamas krievu armijas jaunās amazones ārpus savas mācību iestādes, viesojoties pie Sīrijas karā abas kājas pazaudējušās vienaudzes, kura bija ieradusies ārstēties uz Krieviju.
Pasaulē
2023. gada 2. oktobris, 06:38

Superslepenā Krievijas karaskola, par kuru mācīja Latvijas pamatskolniekiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Četri gadi bija nepieciešami, lai Izglītības un zinātnes ministrija atjēgtos un no mācību līdzekļu mapes izņemtu materiālus, kuros devītklasniekiem, kuri apgūst krievu valodu, stāsta par superslepeno Krievijas aizsardzības ministrijas meiteņu internātskolu. Pie tam visnotaļ pozitīvā gaismā. Jauns.lv ielūkojas aiz kareivīgo krievu jaunavu skolas mūriem, par ko pēdējos gados vairāk nojausma bija Latvijas nepilngadīgajiem pilsoņiem, jo tā paredzēja izglītības vadlīnijas.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šīs nedēļas sākumā nāca klajā ar īsu paziņojumu: “Valsts izglītības satura centrs pārskatīs 9. klases krievu valodas mācību materiālus un līdz 31. oktobrim veiks labojumus to saturā. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad vairāki sociālo tīklu lietotāji pauduši neizpratni, kāpēc konkrētajos mācību materiālos tiekot mācīts par Maskavas militārās izglītības iestādi, kā arī atsaucēs izmantoti avoti no Krievijas tīmekļvietnēm”.

Krievu superslepenā amazoņu skola

foto: www.skola2030.mape.lv
Četrus gadus neviens izglītības inspektors nebija pamanījis, ka Latvijas skolās krievu valodas stundās devītklasniekiem tiek stāstīts par Krievijas Aizsardzības ministrijas meiteņu internātskolu.

Konkrētais 9. klases krievu valodas apguves materiāls 2019. gadā digitālā formā tika publicēts mācību resursu krātuvē skola2030.mape.lv, bet nu tas vairs tur nav pieejams, jo izņemts pēc IZM norādījuma. Jānorāda, ka tas nebija obligāts mācību satura materiāls, bet gan tik “ieteicamais palīgmateriāls”.

Plašāku ievērību tas izpelnījās pagājušajā nedēļā, kad vairāki vecāki sociālajos tīklos publicēja neizpratnes pilnus ierakstus par dīvainībām, ko viņu bērniem māca krievu valodas stundā. Tā Austra Auziņa mikroblogošanas vietnē “X” publicēja attēlus no mācību līdzekļa un pauda sašutumu: “Ir 2023. gads un šajā priekšmetā tiek mācīts par Maskavas militārās izglītības iestādi meitenēm. (..) Nu, kā!?” 

Krievu valodas mācību materiālos nodaļā “Izglītība un es: militāra izglītība – par un pret” publicētās norādes uz Krievijas interneta vietni takiedela.ru, kas stāsta par Krievijas Aizsardzības ministrijas pārraudzītu slēgta tipa meiteņu internātskolu Maskavā un vairākas fotogrāfijas no tās ikdienas. Pat pašā Krievijā informācija par šo rašisma apsēsto mācību iestādi, kurā vārda tiešā nozīmē meitenēm skalo smadzenes nav daudz informācijas. Tomēr šis tas ir zināms par šo krievu amazoņu izglītības iestādi. Un dīvainā kārtā Latvijā interese par to parādījās, patiecoties mūsu Izglītības un zinātnes ministrijas akceptētajiem izglītības materiāliem. 

Stingrā režīma pansionāts

Latvijas pamatskolas pēdējās klases audzēkņi, kuri apgūst krievu valodu, tiek aicināti ielūkoties krievu interneta resursa “Takie dela” (“Tādas lietas”) rakstā “Stingrā režīma pansionāts”, kurā stāstīts par kādu “noslēpumainu burvestības skolu” Maskavā. Un tā ir Krievijas galvaspilsētas centrā 2008. gadā aiz augsta žoga no visas ārpasaules norobežota meiteņu internātskola Krievijas Aizsardzības ministrijas pakļautībā. Jāteic, ka šāda tipa mācību iestāde nav tikai Maskavā, bet tās filiāle darbojas arī Sanktpēterburgā.

Krievijas Aizsardzības ministrijas meiteņu internātskola Maskavā:

“Takie dela” raksta: “Šeit ir kā klosterī – uz pilsētu var doties tikai organizētā ekskursijā kopā ar audzinātājiem, reizi mēnesī var dabūt atļauju doties brīvdienās uz mājām”.

Šajā Krievijas Aizsardzības ministrijas kūrētajā meiteņu skolā mācās vairāki tūkstoši skolnieču no visas Krievijas – sākot no piektās klases līdz vidusskolas absolvēšanai. Skolā jānēsā armijas formai līdzīgs tērps, jāievēro dzelžaina militārā disciplīna. Ārpus mācību programmas un stingri reglamentētas dienaskārtības citu nodarbju meitenēm praktiski nav.

Varētu izklausīties, ka šāda skola paredzēta nepilngadīgajām grūti audzināmajām meičām ar noslieci uz noziedzību. Tomēr ir gluži pretēji. Skolā galvenokārt mācās Krievijas militārās elites (no provinces) atvases un viņām zinības pasniedz tik augsti profesionāli skolotāji. Viņas uz septiņiem gadiem nokļūst kara (kadetu) skolā un tiek “izdresētas” pēc pilnas programmas. Praktiski visas jaunietes pēc internātskolas beigšanas iestājas kādā no augstskolām un pēc tam strauji virzās pa Krievijas varas karjeras kāpnēm.

Apakšbikses maina pēc grafika, čipši aizliegti

“Iestājoties piektajā klasē, meitenes internātskolā pavada septiņus gadus”, raksta “Takie dela” un atstāsta, ka pirmajā mācību gadā šajā skolā uzņēma vien 180 kadetes un, lai tajā ietiktu, vajadzēja iziet rūpīgu atlasi: vidējais vērtējums ne zemāks par 4,7 (piecu baļļu sistēma), ideāla veselība, tēviem bija jābūt virsniekiem, Krievijas varoņiem vai Čečenijas kara veterāniem.

Cik reglamentēta ir meiteņu ikdiena liecina daži teikumi no raksta portālā “Takie dela”:

* “Viņas pat apakšbikses šeit maina pēc grafika”.

Reizi gadā Maskavas meiteņu un zēnu kadetu skolas rīko balli:

* “Aizliegts lietot kosmētiku, izlaist matus vai siet tos zirgastē – bizes ir obligātas”.

* “Pansionāts skolnieces nodrošina ar apģērbu - sākot no zeķbiksēm un beidzot ar balles kleitām”.

* “Čipsi, krekeri, iebiezinātais piens un majonēze ir aizliegti”.

* “Pie audzēknēm uz tikšanos ierodas slavenības – sākot ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un beidzot ar televīzijas slavenību Kseniju Sobčaku. Iecienītākais viesis ir aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu”.

* “Jaunāko klašu meitenes mobilos telefonus saņem tikai vakarā uz pāris stundām - pārējā laikā tie atrodas pie skolotājiem”.

* “Stingri tiek regulēta saziņa ar pretējo dzimumu: puiši no zēnu karaskolām uz kopīgiem pasākumiem uz meiteņu pansionātu tiek atvesti tikai uz kopīgiem pasākumiem, piemēram, “Jautro un atjautīgo klubu”, dažas reizes gadā tiek rīkotas diskotēkas”.

Krievu elites amazones

IZM akceptētajos krievu valodas apguves materiālos ieteiktais raksts noslēdzas šādi: “Ir vēl viens noteikums, par kuru pansionāta preses sekretāre brīdina jau pašā sākumā: jautāt skolniecēm par viņu ģimenēm ir aizliegts.

“Nervu aizskaršanas risks” ir pārāk liels: skola galvenokārt paredzēta militārpersonu meitām no attāliem garnizoniem un tiem, kuru tēvi pēdējos gados gājuši bojā militāros konfliktos.

Izlaidums Maskavas kadertu skolās:

Fakts, ka internātskola ir vienīgais pieejamais sociālais lifts, meitenēm tiek skaidri izskaidrots uzņemšanas laikā: “Jūs kļūsit par Krievijas eliti un nēsāsit šo titulu visu mūžu” - un tad to atkārto tik daudz reižu, ka meitenes pašas sāk tam ticēt. Brīvības ierobežojumi šīs loģikas ietvaros izrādās obligāts nosacījums un savas ekskluzivitātes simbols. Ikviens lepojas ar pansionātu, un agri vai vēlu ikviena runā uzplaiksnīs vārdi “elite”, “unikāla vieta”, “reta iespēja””.

Cietums bez košļājamajām gumijām

foto: Picvario Media, LLC / Alamy/ Vida Press
2016. gada jūnijs. Krievijas Aizsardzības ministrijas meiteņu internātskolas skolnieces apmeklē 10 gadus vecu sīriešu meiteni Sidru Zaaruru, kura Alepo teroraktā zaudēja abas kājas un tika nogādāta ārstēšanai Maskavā.

Pirms trijiem gadiem Krievijas “ziemeļu galvaspilsētā” Sanktpēterburgā atklāja līdzīgu iestādījumu – “Krievijas Aizsardzības ministrijas meiteņu audzināšanas pansionāts”, kurā audzēknēm ir tikpat stingrs noteikts režīms kā Maskavas skolā. Gorod-812.ru raksta, ka tas ar daudz ko neatšķiras no cietuma. Iespējams, pat stingrāks režīms, jo tur aizliegtas arī košļājamās gumijas.

Krievijas plašsaziņas līdzekļos minēts, ka šī meiteņu skola-pansions ir “Krievijas Izglītības akadēmijas Bērnības, ģimenes un izglītības institūta eksperimentāla vieta. Eksperimenta tēma ir “Dzimumu pieeja izglītībā un studentu dzimuma lomu socializēšana””.

Interneta vietne dop-obrazovanie.com raksta, ka Sanktpēterburgas Aizsardzības ministrijas meiteņu pansionāts atgādina cietumu:

“Vai nu saistībā ar eksperimentu, vai arī izglītības iestādes resoriskās piederības dēļ internātskolā ir ļoti stingri noteikumi, kas padara iestādi vairāk par cietumu vai militāro vienību, nevis par meiteņu skolu. Skolnieces nevar atstāt teritoriju bez atļaujas, pat ja viņu vecāki ierodas ciemos. Savukārt vecākiem nav tiesību iekļūt pansionāta teritorijā. Arī ciemošanās pie tuviniekiem ir ierobežota: reizi mēnesī.

Internātskolas audzēknēm ir liegta lielākā daļa parasta pusaudža dzīves prieka. Viņām nav atļauts valkāt savas drēbes, tikai formas tērpus; ienest pansionātā ēdienus, dzērienus un lietas, ko aizliedz tā noteikumi, un vispār nav personīgās telpas: pansionāta darbiniekiem ir tiesības jebkurā laikā pārmeklēt meitenes un konfiscēt “nelikumīgi ienestās lietas”, piemēram, grāmatas, kuras, viņuprāt, neatbilst viņu vecuma skolēniem. Tāpat meitenēm noliegts skriet, kliegt, skaļi runāt pirms gulētiešanas vai iet dušā pēc gaismas izslēgšanas.

Viņu izskats ir stingri reglamentēts: jebkādas rotaslietas, kosmētika un matu krāsošana ir aizliegta. Pansionāts ne mazāk stingri regulē viedierīču lietošanu: datorus un viedtālruņus viņas var lietot tikai skolotāju uzraudzībā. Audzinātājiem nepārtraukti jāuzrauga savu audzināmo lapas sociālajos tīklos”.

Pārskatīs visus materiālus

Kā Valsts izglītības satura centrs (VISC) šo materiālu par Maskavas meiteņu militāro skolu izlaida cauri savam “pārbaudes sietam” VISC projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” eksperte Dace Kristiāna Ūdre skaidroja:

“Mācību materiālu krievu valodā 9. klasei 2019. gadā izstrādāja Daugavpils Universitāte VISC īstenotā projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” ietvaros.

Izstrādātajā materiālā tā autori uzskatīja par pieļaujamu apakštematā “Militārā izglītība - par un pret” iekļaut ne tikai gadījuma aprakstu par Jaunsardzi Latvijā, bet arī par Maskavas Nacionālās pansiju skolas kadetu korpusu, izmantojot reālu tekstu no tīmekļvietnes krievu valodā par skolā apgūstamo mācību programmu, ēdienkarti, dienaskārtību, apģērbu. Autori šāda teksta izmantošanu materiālā skaidro ar vēlmi veidot izglītojamiem autentiska teksta pieredzi krievu valodā par attiecīgo tēmu.

Jāuzsver, ka VISC izglītības satura centrs līdz šim uzticējies mācību materiālu autoriem, respektēdams to autorību un radošo brīvību. Ņemot vērā konstatēto pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos nepieļaujamas informācijas atrašanos 9. klases mācību materiālā krievu valodai, materiāls tiks pārskatīts. Tas šobrīd atpublicēts uz pārbaudes laiku līdz 31. oktobrim.

Tāpat informējam, ka Valsts izglītības satura centram uzdots izvērtēt visus mācību materiālus, kā arī izstrādāt skaidru metodiku, kā šie materiāli no izgatavošanas nonāk līdz izmantošanai skolās”.