Pasaulē
2023. gada 26. septembris, 10:53

Ukraina apgalvo, ka nogalināti vairāk nekā 30 Krievijas virsnieki

Jauns.lv

Raķetes triecienā, kas pagājušajā nedēļā uzspridzināja Krievijas jūras kara flotes štābu Krimā, tika nogalināti 34 virsnieki, tostarp flotes komandieris, vakar paziņoja Ukraina, tomēr nesniedzot pierādījumus.

Ukrainas īpašo operāciju spēki vakar ziņojumapmaiņas lietotnē Telegram paziņoja, ka trieciena laikā pret Melnās jūras flotes štāba galveno ēku Sevastopoles ostas pilsētā ir ievainoti 105 cilvēki. Šos apgalvojumus nebija iespējams neatkarīgi pārbaudīt, un tie ievērojami atšķiras no Krievijas ziņojumiem.

Krievijas militārie spēki sākotnēji paziņoja, ka viens karavīrs ir nogalināts, bet vēlāk apgalvoja, ka šis cilvēks nav nogalināts, bet pazudis. Maskava nav sniegusi papildu informāciju.

Ukraina pēdējās nedēļās arvien biežāk vēršas pret jūras kara objektiem Krimā, kamēr tās vasaras pretuzbrukuma galvenais spēks lēnām gūst panākumus Ukrainas austrumos un dienvidos, norādīja Kara pētījumu institūts. Piektdienas uzbrukumam sekoja vēl viens uzbrukums sestdien.

Jaunie bojāgājušo un cietušo skaitļi ir krasi augstāki nekā iepriekš. Ukrainas izlūkdienesta vadītājs Kirils Budanovs sestdien "Voice of America" sacīja, ka nogalināti vismaz deviņi cilvēki un vēl 16 ievainoti un ka Krievijas ģenerālis Aleksandrs Romančuks, kurš komandē spēkus gar galveno dienvidaustrumu frontes līniju, ir "ļoti smagā stāvoklī".

Jaunajā ziņojumā norādīts, ka nogalināts arī flotes komandieris admirālis Viktors Sokolovs. Viņš netika nosaukts Īpašās operācijas spēku paziņojumā, taču Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko sociālajos tīklos publicēja viņa vārdu un fotogrāfiju.

Ukrainas militārie spēki sniedza arī sīkāku informāciju par piektdienas uzbrukumu, norādot, ka gaisa spēki veica 12 triecienus Melnās jūras flotes štābam un mērķēja uz teritorijām, kurās bija koncentrēts personāls, militārais aprīkojums un ieroči. Tā arī norādīja, ka tika skartas divas pretgaisa raķešu sistēmas un četras Krievijas artilērijas vienības.

Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrija šorīt atjauninātajā informācijā par Ukrainas karu norādīja, ka pēdējo dienu un nedēļu uzbrukumi Krievijas Melnās jūras flotei ir bijuši "postošāki un koordinētāki nekā līdz šim kara laikā".

Saskaņā ar ministrijas sniegto informāciju Krievijas Melnās jūras flotei ir nodarīti "nopietni, bet lokāli" bojājumi - ne pietiekami, lai tā nevarētu pildīt savu pamatmisiju, bet pietiekami, lai tā pārietu aizsardzības režīmā.