foto: Shutterstock
"Kā mana mašīna ietekmē situāciju Krievijā?" Arī Somijā dzīvojošie krievi drīz paliks bez transporta
Pasaulē
2023. gada 22. septembris, 18:00

"Kā mana mašīna ietekmē situāciju Krievijā?" Arī Somijā dzīvojošie krievi drīz paliks bez transporta

Jauns.lv

Krievijā reģistrētu automašīnu ievešana Somijā aizliegta kopš 16. septembra, taču nekāda sistemātiska transportlīdzekļu pārbaude valsts iekšienē nepastāv, raksta YLE.

Helsinkos dzīvojošā somu valodas pasniedzēja ārzemniekiem Anastasija Korčinska ir viena no tām, kas joprojām vada Krievijā reģistrētu automašīnu. "Muitas dienests maijā man paziņoja, ka es Somijā varu izmantot Krievijā reģistrētu automašīnu, ja man ir uzturēšanās atļauja uz steidzama darba līguma pamata," stāsta krieviete.

Jaunie ierobežojumi gan prasa, lai visas automašīnas ar Krievijas numuriem no Somijas tiktu izvestas līdz nākamā gada 16. martam. Tas skar arī valstī pastāvīgi dzīvojošos Krievijas iedzīvotājus.

Anastasija tagad gatavojas atgriezties uz laiku Krievijā, lai pārdotu automašīnu. Viņa stāsta, ka lielākoties mašīna viņai bijusi vajadzīga jau agrāk. Pārceļoties uz Helsinkiem, meitene ir gatava izmantot arī sabiedrisko transportu.

Pēc viņas teiktā, jaunie noteikumi izraisījuši neizpratni Krievijas iedzīvotāju vidū. "Ierobežojumus izsludināja negaidīti. Bet labi, ka iedeva sešus mēnešus, lai izvestu auto. Joprojām nesaprotu, kā mana pie mājas Helsinkos novietotā automašīna ietekmē situāciju Krievijā," spriež jauniete.

Jau vēstīts, ka Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Somija jau aizliegušas iebraukt automašīnām ar Krievijas numuriem. Viļņa noteikusi izņēmumu automobiļiem, kas brauc uz vai no Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāva.

Eiropas Komisija 8. septembrī publicēja skaidrojumus par importu un preču ievešanu no Krievijas. Tajos teikts, ka ir aizliegts ievest personīgās automašīnas un personīgās mantas. Vēlāk Eiropas Komisija paziņoja, ka šim sarakstam ir konsultatīvs raksturs un Eiropas Savienības valstīm individuāli jāizlemj, vai noteikt aizliegumus.