foto: REUTERS/SCANPIX
Ukraiņi māna ienaidnieku ar viltus mērķiem
Pasaulē
2023. gada 16. septembris, 07:54

Ukraiņi māna ienaidnieku ar viltus mērķiem

Jauns.lv

Krievija regulāri ziņo par iznīcinātu Ukrainas bruņojumu, taču simtiem sašauto mērķu bijuši tikai mulāžas.

Ukraina kā ēsmu izvieto lielgabalu, tanku, radaru maketus, lai okupanti tērētu pa tukšo savus lādiņus. Mulāžas ražo Ukrainas metalurģijas uzņēmums “Metinvest”.

“Pēc katra trāpījuma armijnieki atdod mums atlūzas. Ja mulāža ir iznīcināta, mēs neesam strādājuši velti,” intervijā CNN saka “Metinvest” pārstāvis. Jo ātrāk makets sašauts, jo labāka bijusi kvalitāte, proti, augstākā līmenī ienaidnieka apmāns. Ja pa to ilgi nešauj, inženieri atgriežas pie rasējumiem.

Krievi iznīcinājuši jau simtiem mulāžu, un uzņēmums pa nespēj apmierināt pieprasījumu. Rietumu kaujas tehnikas piegādes likušas izgudrot un pilnveidot jaunus ražošanas paņēmienus.

“Karš maksā dārgi, un mums jāspiež krievus tērēt naudu, izmantojot dronus un raķetes mūsu mulāžu iznīcināšanai. Droni un raķetes ir dārgas, bet mūsu mulāžas ir daudz, daudz lētākas,” skaidro “Metinvest” pārstāvis.

Tās sargā arī reālo bruņojumu. Piemēram, Ukrainai piegādātā haubice М777 maksā līdz pat četriem miljoniem ASV dolāru, bet atdarinājums no parastām kanalizācijas caurulēm – ap tūkstoti.

Arī Čehijas uzņēmums “Inflatech” ražo vairāk nekā 30 dažādus militāros mānekļus – piepūšamus viltus tankus, HIMARS, bruņutransportierus, lidmašīnas. Tie gan ir daudz dārgāki, ap 100 000 ASV dolāru, taču lētāk par ienaidnieka raķetēm.

Jūnijā Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs ziņoja diktatoram Vladimiram Putinam, ka kopš Ukrainas pretuzbrukuma sākuma pretinieks zaudējis 246 tankus. Patiesie ukraiņu zaudējumi nepilna mēneša laikā bija gandrīz sešas reizes mazāki. Putins lielījās, ka pie Kijivas iznīcināti pieci raķešu “Patriot” kompleksi, kaut gan Ukrainas rīcībā bija tikai divi.