foto: AFP/Scanpix
Šolcs: atomenerģijas ēra Vācijā ir beigusies
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Pasaulē
2023. gada 2. septembris, 18:45

Šolcs: atomenerģijas ēra Vācijā ir beigusies

Jauns.lv

Vācijas kanclers Olafs Šolcs sestdien paziņoja, ka Vācija neatstās iespēju atgriezties pie kodolenerģijas izmantošanas ne tagad, ne nākotnē.

Reaģējot uz savas valdošās koalīcijas locekļu ierosinājumu, ka valstij nevajadzētu izslēgt slēgto reaktoru atsākšanu, Šolcs radiostacijai Deutschlandfunk sacīja, ka "kodolenerģijas ēra ir beigusies".

"Fakts ir tāds, ka līdz ar kodolenerģijas izmantošanas beigām ir sākusies arī slēgto spēkstaciju demontāža", viņš teica. "Jebkuras runas par atomelektroenerģijas izmantošanas atsākšanu nozīmētu jaunu spēkstaciju būvniecību," apgalvoja Šolcs.

"Ikvienam, kas vēlētos būvēt jaunas atomelektrostacijas, būtu vajadzīgi 15 gadi, un katrā no tām būtu jāiegulda 15-20 miljardi eiro," viņš turpināja.

Brīvo demokrātu partijas, kas ir jaunākais koalīcijas partneris kopā ar Šolca sociāldemokrātiem, deputāti atbalstīja politisko paziņojumu, kurā valdība tiek aicināta "apturēt to atomelektrostaciju demontāžu, kuras vēl ir derīgas ekspluatācijai".

Aprīlī Vācija izslēdza savus pēdējos trīs kodolreaktorus, pieņemot pretrunīgi vērtētu lēmumu, par kuru kritiķi brīdināja, ka tas novedīs tikai pie tā, ka elektroenerģijas ražošanai tiks dedzināts vairāk fosilā kurināmā. Lēmums tika pieņemts pēc 2011. gada Fukušimas kodolkatastrofas, kad cunami Japānas centrālajā daļā sabojāja četru reaktoru ēkas.

Atgriešanās spocīgajā Fukušimā: 6 gadi pēc katastrofas

Fukušimas atomelektrostacijas apkārtnē apstājies laiks.

gallery icon

Kopš tā laika Berlīne ir kļuvusi par vienu no vadošajām kodolenerģijas izskaušanas aizstāvēm ES līmenī, konsekventi iebilstot pret Francijas un citu atomenerģiju atbalstošu valstu centieniem iekļaut šo tehnoloģiju tīras enerģijas tiesību aktos.

Aprīlī Francijas kodolenerģētikas vadītājs Žoels Barre, runājot ar POLITICO, kritizēja Berlīnes politiku. "Es nesaprotu Vācijas nostāju, jo es nepavisam neticu, ka līdz gadsimta vidum viņi spēs īstenot bezoglekļa stratēģiju, kas balstīta tikai uz atjaunojamiem avotiem," viņš teica.