foto: AFP/Scanpix
Kāpēc mazā Robotines ciema atgūšana Ukrainai ir taktiski svarīgs mērķis?
Ukraiņu karavīri.
Pasaulē
2023. gada 29. augusts, 14:13

Kāpēc mazā Robotines ciema atgūšana Ukrainai ir taktiski svarīgs mērķis?

Jauns.lv

Ukraina ir apstiprinājusi, ka tā ir ieņēmusi taktiski svarīgo Robotines ciematu Zaporižjas dienvidu frontē, kas ir pēdējais solis pakāpeniskajā virzībā, kuras mērķis ir sašķelt Krievijas līnijas, kas aizsargā sauszemes ceļu uz Krimu. Tāpat ciema ieņemšana ļaus tuvākajā nākotnē ar artilērijas palīdzību apšaudīt Tokmaku, kurā atrodas okupantiem nozīmīgais loģistikas un apgādes centrs, vēsta Sargs.lv.

Pirmdien Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara oficiāli paziņoja, ka Ukrainas bruņotie spēki ir pilnībā atbrīvojuši stratēģiski svarīgo Robotini un turpina virzīties tālāk uz dienvidaustrumiem no tās. Ukrainas karavīri virzās Novoprokopivkas un Očeretuvates virzienā. Ukrainas galvenais stratēģiskais mērķis ir pārņemt kontroli pār sauszemes tiltu uz Krimu.

Robotines ciems atrodas uz Orihivas-Tokmakas ceļa. No Robotines līdz vienam no Krievijas galvenajiem loģistikas centriem Tokmakā ir aptuveni 20 kilometri. Tāpat Tokmakā atrodas svarīgas ceļu un dzelzceļu apgādes līnijas. Ja Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdotos ieņemt arī Tokmaku, tad tālāk paveras ceļš uz vienu no galvenajiem Ukrainas pretuzbrukuma mērķiem - Melitopoli.

Robotines ieņemšana nozīmē, ka viens no grūtākajiem šķēršļiem jau ir pārvarēts, jo nākamās okupantu aizsardzības līnijas ir daudz mazāk nocietinātas. Turklāt Krievijai nav pietiekami daudz rezervju, lai atvairītu Ukrainas uzbrukumus visos trijos uzbrukuma virzienos.

Līdzšinējais ukraiņu pretuzbrukums ir bijis lēnāks nekā daudzi iepriekš bija cerējuši, taču Robotines ieņemšana var būt nozīmīgs solis turpmākajās kaujās, lai pretuzbrukuma tempu un efektivitāti kāpinātu.

Ukraiņu bruņotie spēki ātri pārskatīja savu stratēģiju jau pretuzbrukuma sākumposmā, lai koncentrētos uz mīnu - bieži vien prettanku un kājnieku mīnu kombinācijas, neitralizēšanu. Tam Ukraina izmanto gan no Rietumiem saņemtās atmīnēšanas iekārtas, gan kājniekus-sapierus, taču šie karavīri ir neaizsargāti pret artilērijas triecieniem, padarot šo uzdevumu ļoti bīstamu. Vairāki eksperti jau iepriekš ir norādījuši, ka plašie mīnu lauki ir būtiski aizkavējuši ukraiņu pretuzbrukumu, tādējādi ļaujot okupantu karaspēkam vēl vairāk nostiprināt pozīcijas.

Kopš augusta sākuma Maskava ir sākusi artilērijas atbalstītu uzbrukumu Kupjanskā, netālu no Harkivas, un teritorijai uz austrumiem no Oskilas upes, ko Ukraina atguva pagājušā gada septembrī. Mēneša vidū frontes līnija pietuvojās par pāris kilometriem tuvāk Kupjanskai, liekot Kijivai reaģēt, paziņojot par vairāk nekā 10 000 civiliedzīvotāju evakuāciju no šīs teritorijas un pastiprinot aizsardzības līnijas.