foto: ZUMAPRESS.com
Japāna okeānā sāk iepludināt ūdeni no Fukušimas atomelektrostacijas
Vides aktīvisti protestē pret ūdens nopludināšanu.
Pasaulē
2023. gada 24. augusts, 22:33

Japāna okeānā sāk iepludināt ūdeni no Fukušimas atomelektrostacijas

Jauns.lv

Japānas uzņēmums “Tokyo Electric Power Co” (TepCo) sācis Klusajā okeānā izgāzt attīrītu radioaktīvo ūdeni no atomelektrostacijas Fukušima-1. Par to ziņo televīzijas kanāls NHK. Pret šādu Japānas rīcību iebilda vietējie zvejnieki, bet Ķīna jau ir aizliegusi piegādāt jūras veltes no Japānas, vēsta Reuters.

Ūdens tika izmantots, lai atdzesētu stacijas slēgtos kodolreaktorus, no kuriem izdalās atlikušais siltums. Kopš avārijas stacijā 2011.gadā ir sakrājušies aptuveni 1,3 miljoni tonnu ūdens, tvertnes ir pārpildītas.

Pirmās partijas ietvaros 17 dienu laikā plānots okeānā novadīt 7800 tonnas ūdens. Ūdens iziet cauri filtrēšanas sistēmai, kas spēj noņemt no tā visus radioaktīvos materiālus, izņemot tritija izotopu. Turklāt Japānas varas iestādes ir apsolījušas, ka ūdens tiks atšķaidīts tā, lai radiācijas līmenis būtu zem noteiktā līmeņa. Kopumā ūdens novadīšana turpināsies 30 gadus, raksta BBC News.

Pēc tam, kad Japāna sāka izgāzt ūdeni, Ķīna paziņoja, ka pilnībā pārtrauks Japānas jūras velšu importu, "lai aizsargātu Ķīnas patērētāju veselību". Iepriekš Ķīna aizliedza sūtījumus no Fukušimas prefektūras un apkārtējiem rajoniem.

Zvejnieki no Fukušimas arī iebilda pret ūdens izlaišanu. Viņus apmeklēja Japānas premjerministrs Fumio Kišida, kurš sacīja, ka ūdens novadīšana ir nozīmīgs solis ceļā uz atomelektrostacijas demontāžu un nepieciešams pasākums reģiona atjaunošanai.

Japānas plānus atbalstīja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) vadītājs Rafaels Grosi. Viņš to nosauca par ierastu praksi, "ko sertificējusi SAEA, apstiprinājusi un praktizē daudzās vietās visā pasaulē".

Eksperti skaidro, ka radioaktīvais tritija izotops ir smagāks par ūdens molekulām un drīzumā nogrims okeāna dibenā.

2011. gada martā Japānu skāra zemestrīce, kas izraisīja spēcīgu cunami, kas aptvēra vairāk nekā 550 kvadrātkilometru platību. Tā rezultātā gāja bojā gandrīz 16 tūkstoši cilvēku, bet vairāk nekā divarpus tūkstoši joprojām ir pazuduši bez vēsts. Fukušimas-1 atomelektrostacijā toreiz notika avārija: kodoldegvielas kušana sākās uzreiz trīs reaktoros. Radioaktīvo izmešu dēļ nācās evakuēt vairāk nekā 80 tūkstošus cilvēku.