foto: UDD arhīvs
"Aldziņa šodien būs?" Ukrainas drošībnieki publicē krievu aktīvistu un viņu "saimnieka" saraksti
"Labrīt, sakiet, kad būs alga?" šāds jautājums abu krievu aktīvistu saziņā ar savu "saimnieku" Krievijā parādās bieži.
Pasaulē
2023. gada 15. augusts, 07:30

"Aldziņa šodien būs?" Ukrainas drošībnieki publicē krievu aktīvistu un viņu "saimnieka" saraksti

Jauns.lv

Ukrainas Drošības dienests (UDD) Kijevā aizturējis divas prokrieviskās aktīvistes, kuras uzturēja "Telegram" propagandas grupas un pildīja "pasūtījumu" no Krievijas. Viņu savstarpējās sarunas skaidri parāda, kas visvairāk motivē Kremļa atbalstītājus.

Tā, protams, ir nauda. Aizturētās dižojušās, ka dienā izplata ap 70 propagandas vienībām - dažādiem ierakstiem pašu administrētās "Telegram" grupās.

UDD Kijevā aizturētās darbojušās prokremliskā Krievijas reģionālo ziņu portāla "Vsja Tverj" galvenā redaktora Aleksandra Zeņina vadībā.

Saskaņā ar viņa norādījumiem apsūdzētās "Telegram" kanālos, kuru mērķauditorija bijuši Ukrainas iedzīvotāji, katru dienu izplatīja līdz 70 viltus ziņām par karu Ukrainā.

Apsūdzētās primāri esot masveidā dalījušās dezinformāciju par karadarbības gaitu frontē un mēģināja diskreditēt Ukrainas bruņotos spēkus.

Abas sievietes savos kanālos kopumā sasniegušas vairāk nekā 10 000 lietotāju auditoriju. UDD apgalvo, ka aktīvistes saņēma materiālus saturam norādes, kā kas jādara elektroniskā veidā.

Par veiksmīgi izpildītiem uzdevumiem krievu portāla pārstāvis atalgojis savas padotās ar summām līdz pat 10 000 grivnām (ap 250 eiro).

foto: UDD arhīvs
foto: UDD arhīvs
No saziņas redzams, ka Krievijas pārstāvis ir naskāks uz uzdevumu došanu, nevis samaksas nosūtīšanu.

UDD uzskata, ka Zeņins savu rīcību saskaņojis ar Krievijas specdienestiem.

Saskaņā ar UDD pausto, aizturētās ir bezdarbnieces, kuras regulāri meklēja darbu kā tekstu autores.

Tādā veidā viņas arī nokļuvušas Zeņina redzeslokā, kurš ar ikmēneša maksājumiem iesaistījis viņas sadarbībā karā pret Ukrainu, norāda UDD.

Veicot kratīšanas vainīgo dzīvesvietās, izņemta datortehnika, ar kuru viņas uzturēja Ukrainai naidīgos interneta resursus.

Atklātas arī sarakstes ar minēto Krievijas propagandistu Zeņinu. Tajās sievietes atkārtoti interesējušās par to, kad beidzot būs samaksa.

Abām nu draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 12 gadiem ar mantas konfiskāciju.