Polijas prezidents pastāsta, kāpēc Krievija nepielietos kodolieročus karā pret Ukrainu
foto: REUTERS/SCANPIX
Polijas prezidents Andžejs Duda.
Pasaulē
2023. gada 11. augustā, 15:47

Polijas prezidents pastāsta, kāpēc Krievija nepielietos kodolieročus karā pret Ukrainu

Jauns.lv

Krievija nepielietos kodolieročus karā Ukrainā, intervijā "Washington Post" paziņoja Polijas prezidents Andžejs Duda. Viņaprāt, Vladimiram Putinam nav absolūtas varas šajā jautājumā un, pat ja viņš gribēs "nospiest pogu", viņam vienkārši neļaus to darīt.

Polijas prezidents pastāsta, kāpēc Krievija nepiel...

"Krievija neķersies pie kodolieroču pielietošanas Ukrainā. Un ne tikai tāpēc, ka Putins to neizmanto. Es uzskatu, ka kodolarsenāls Krievijā ir daudzu cilvēku kolektīvā kontrolē un nav atkarīgs no Putina vienpersoniskā ieskata. Tā ka lēmuma pieņemšanai būs nepieciešams vairāk nekā viens cilvēks," sacīja Duda.

Polijas prezidents norādīja, ka šajā ziņā viņu "daudz vairāk satrauc iespējamās problēmas ar atomelektrostacijām Ukrainā". "Es baidos, ka ticamāks scenārijs ir kaut kas līdzīgs kodolavārijai. Pēc manas pārliecības, sprādziena draudi AES ir daudz lielāki nekā kodolieroču pielietošana," piebilda Duda.

Pērn oktobrī Putins apliecināja, ka taktiskajam kodoltriecienam Ukrainā nav nekādas "politiskas vai militāras jēgas". Pēc Kremlim tuvu stāvošu "Financial Times" avotu teiktā, prezidents pats pie šī secinājuma nonācis pēc kodolieroču pielietošanas simulācijas, kas parādījusi, ka šāds trieciens pārņemtās Ukrainas teritorijas pārvērtīs apstarotā tukšumā, taču nekādi nepalīdzēs virzīties Krievijas spēkiem.

Šā gada martā Putins paziņoja par nodomu izvietot kodolgalviņas Baltkrievijā. Daļa ieroču tika nogādāti līdz vasarai, pilnībā pārsviešanu plānots pabeigt līdz gada beigām. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko jau nosaucis Krievijas kodolgalviņas par savām ("tas ir mūsu ierocis") un solījis tās izmantot suverenitātes aizsardzībai, konkrēti no Polijas, kas, pēc Lukašenko teiktā, it kā gatavojas uzbrukt Republikai.

Atbildot uz šo jautājumu, Polija nolēmusi piedalīties "Nuclear Sharing" programmā un izvietot ASV kodolieročus savā valstī. Pēc tam Krievijas Federācijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs izteica Polijai kārtējos draudus, norādot, ka poļu vēlme izvērtīsies tikai par vienu: "Šādi ieroči tiks pielietoti."

Medvedevs ne reizi vien draudējis ar kodolapokalipsi visai pasaulei Kijivai sniegtās palīdzības dēļ. Taču jūlijā pēkšņi aicināja Rietumus "prātīgi" vienoties par Ukrainu, lai nebūtu "apmirt visiem kopā" kodolkarā, vēsta "The Moscow Times".