foto: Kommersant/ Vida Press
Austrijas kanclers ierosina konstitūcijā nostiprināt skaidras naudas izmantošanu
Austrijas kanclers Karls Nēhamers.
Pasaulē
2023. gada 4. augusts, 20:24

Austrijas kanclers ierosina konstitūcijā nostiprināt skaidras naudas izmantošanu

Jauns.lv/LETA

Austrijas kanclers Karls Nēhamers ierosinājis valsts konstitūcijā nostiprināt tiesības lietot skaidru naudu, kas šajā Alpu valstī joprojām ir populārāka nekā daudzviet citur.

Nēhamers piektdien paziņoja, ka "arvien vairāk cilvēku ir nobažījušies, ka Austrijā varētu ierobežot skaidras naudas kā maksāšanas līdzekļa izmantošanu". Viņa birojs norādīja, ka neskaidrību veicina pretrunīga informācija un ziņojumi.
"Austrijas iedzīvotājiem ir tiesības uz skaidru naudu," pavēstīja Nēhamers.

Lai gan daudzās Eiropas valstīs aizvien vairāk dominē norēķini ar kartēm un elektroniskām metodēm, Austrijas un kaimiņvalsts Vācijas iedzīvotāji joprojām dod priekšroku skaidrai naudai.

Austrijā, kur dzīvo aptuveni 9,1 miljons cilvēku, no bankomātiem gadā tiek izņemti 47 miljardi eiro.

Nēhamers paziņoja, ka viņš uzdevis finanšu ministram Magnusam Brunneram strādāt pie šī priekšlikuma un septembrī plāno rīkot apaļā galda diskusiju ar iesaistītajām ministrijām, finanšu nozares pārstāvjiem un centrālo banku.

"Katram būtu jādod iespēja brīvi izlemt, kā un ar ko viņš vēlas maksāt," pavēstīja Nēhamers. "Tas var būt ar karti, ar pārskaitījumu, iespējams, nākotnē arī ar digitālo eiro, bet arī ar skaidru naudu. Šai izvēles brīvībai ir jābūt."

Tēmas