foto: AFP/Scanpix
Ķīnā plosās taifūns, kas Filipīnās prasīja 39 cilvēku dzīvību
Policists iet pa spēcīgo lietavu applūdušu ielu pēc taifūna Doksuri izcelšanās uz sauszemes Siamenā, Ķīnas austrumu provincē Fudžiānā.
Pasaulē
2023. gada 28. jūlijs, 14:58

Ķīnā plosās taifūns, kas Filipīnās prasīja 39 cilvēku dzīvību

Jauns.lv/LETA

Taifūns "Doksuri" piektdien pietuvojās Ķīnas dienvidaustrumu piekrastei, paziņoja valsts meteoroloģijas aģentūras pēc tam, kad vētra plosījās daļā Filipīnu un prasīja vismaz 39 cilvēku dzīvības.

Taifūns pietuvojās piekrastes Dzjiņdzjanas apgabalā Fudzianas provincē plkst. 9.55 pēc vietējā laika, paziņoja Nacionālais meteoroloģijas centrs. Lielākajā daļā valsts dienvidaustrumu provinču piektdienas lielāko daļu var gaidīt spēcīgu lietu, un prognozēts, ka dažās reģiona daļās nokrišņu daudzums sasniegs līdz 27 cm.

Saskaņā ar brīdinājuma centra datiem vēja ātrums tuvojās 175 kilometriem stundā, taču vētras mijiedarbība ar sauszemi, visticamāk, ir nedaudz samazinājusi vēja ātrumu.

Netālu esošā Taivāna joprojām saskaras ar vētras izraisītām spēcīgām lietusgāzēm, tomēr salas meteoroloģijas aģentūra piektdienas rītā atcēla brīdinājumu par vislielāko nokrišņu daudzumu.

Doksuri nedēļas sākumā plosījās Filipīnu visblīvāk apdzīvotajā Lusonas salā, un spēcīgā vētra visvairāk skāra arhipelāga ziemeļus.

Vismaz 26 cilvēki gāja bojā pēc tam, kad ceturtdienas pēcpusdienā kuģis apgāzās tikai dažus metrus no Talimas salas uz dienvidaustrumiem no galvaspilsētas Manilas, paziņoja krasta apsardze.

Saskaņā ar krasta apsardzes datiem uz kuģa, uz kura varēja atrasties tikai 42 cilvēki, atradās vismaz 66 cilvēki.

"Noteikti mēs kopā ar Filipīnu Nacionālo policiju (PNP) iesniegsim sūdzību pret kapteini un motorlaivas operatoru," CNN filiālei CNN Philippines sacīja krasta apsardzes pārstāvis viceadmirālis Armands Balilo.

Taifūns Doksuri, Filipīnās pazīstams ar nosaukumu Egay, citviet valstī nogalināja vēl 13 cilvēkus, piektdien paziņoja Nacionālā katastrofu riska mazināšanas un pārvaldības padome.

Vētra izraisīja plūdus piecos reģionos un izraisīja vairāk nekā desmit lietus izraisītu zemes nogruvumu, piebilda aģentūra.