Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Mēs joprojām esam tie dīvaiņi, kuri neizplāno pareizi" - ko par lielo karstumu Spānijā saka tur dzīvojošā latviete Austra?
foto: ekrānuzņēmums no video
Spānijā dzīvojošā latviete Austra Jāvalde-Dārziņa.
Pasaulē

"Mēs joprojām esam tie dīvaiņi, kuri neizplāno pareizi" - ko par lielo karstumu Spānijā saka tur dzīvojošā latviete Austra?

Jauns.lv

Daudzviet Eiropas dienvidos turpina krist karstuma rekordi, un tieši trešdiena tiek uzskatīta par līdz šim karstāko dienu daudzās Eiropas valstīs, arī Spānijā, kur valsts ziemeļaustrumos reģistrēta 45,4 grādu temperatūra, kas ir rekords novērojumu vēsturē Katalonijā. Spānijā dzīvojošā latviete Austra Jāvalde-Dārziņa LTV stāstīja, ka jau pēc minūtes, kas pavadīta ārā, drēbes ir slapjas.

"Mēs joprojām esam tie dīvaiņi, kuri neizplāno par...

Vairākos Spānijas reģionos izsludināta karstuma trauksme. Tā brīdina, ka temperatūra var sasniegt kritisku atzīmi +40 grādus, pie kuras karstums apdraud pilnīgi visus, ne tikai jūtīgākās cilvēku grupas. Karstums ir tik bīstams, ka Lielbritānija aicinājusi savus pilsoņus uz Spāniju atpūtā nedoties.

Trauksme izsludināta arī Valensijā, kur jau vairāk nekā gadu dzīvo latviete Austra. Tur temperatūra dienas laikā sasniedz no 35 līdz 40 grādiem, pazeminoties līdz aptuveni 27 grādiem tikai vakarpusē, vēsta portāls "Lsm.lv".

"Aptuveni minūti – minūte būtu maksimums – pēc tam, kad tu esi izgājis ārā uz veikalu, tu attopies viss slapjš, pilnīgi caur caurēm, un ja tu labi pastaigājies, tad visas drēbes ir iespējams izgriezt pēc tam. Šajos apstākļos ir vērts samazināt aktivitātes tajā pīķa periodā no vieniem līdz pieciem," stāstīja Austra.

Laiks no aptuveni 12.00 dienā līdz 18.00 vakarā, kas ir karstākā dienas daļa, sakrīt arī ar siestas laiku, kurā cilvēki Spānijā ierasti atpūšas un nekādas publiskas aktivitātes nenotiek.

"Mēs joprojām esam tie dīvaiņi, kuri citreiz neizplāno pareizi un iziet ārā tajā laikā, kad ir siestas laiks. Tad var izbaudīt pilnīgu tukšumu uz ielas un pilnīgi tukšus veikalus. Spāņi ir mājās vai kur nu kurais, ar slēgtiem slēģiem. Viņi dzīvo ne tikai ap ēdienreizēm, bet arī ap temperatūru," stāstīja Austra.

"Mums šeit ir tas sausums biežāks, un daba arī ir tāda, līdz ar to mums arī ir ierobežojumi – veselā saprāta ierobežojumi, necept paelju karstumā, piemēram. Šašliks īsti arī nebūs vietā. Nedarīt tādas acīmredzami bīstamas lietas. Pagājušogad un arī šogad ir pietiekami postoši meža ugunsgrēki," norādīja Austra.