foto: REUTERS/SCANPIX
Tramps izteicies, kā likt Putinam un Zelenskim izbeigt karu diennakts laikā
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un bijušais ASV prezidents Donalds Tramps G20 valstu līderu samitā Osakā, Japānā, 2019. gada 28. jūnijā.
Pasaulē
2023. gada 16. jūlijs, 23:20

Tramps izteicies, kā likt Putinam un Zelenskim izbeigt karu diennakts laikā

Jauns.lv

Bijušais Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka karu Ukrainā varētu pabeigt 24 stundu laikā, piedāvājot prezidentiem Volodimiram Zelenskim un Vladimiram Putinam noslēgt vienošanos.

Intervijā televīzijas kanāla "Fox News" raidījumam "Sunday Morning Futures" viņš sacīja, ka viņam ir labas attiecības ar abiem prezidentiem. Viņš apsūdzēja Džo Baidenu, ka tas "nespēj tikt galā" ar pasaules līderiem.

"Es ļoti labi pazīstu Zelenski, un es ļoti labi pazīstu Putinu, pat labāk. Un man bija labas attiecības, ļoti labas ar viņiem abiem. Es Zelenskim teiktu: pietiek. Jums jānoslēdz darījums. Es teiktu Putinam: ja jūs nenoslēdzat darījumu, mēs viņiem dosim ļoti daudz. Mēs [Ukrainai] dosim vairāk, nekā viņi jebkad ir saņēmuši, ja vajadzēs. Es noslēgšu vienošanos vienā dienā. Vienā dienā," viņš teica.

Trampa paziņojumi par karu Ukrainā

Atgādināsim, ka pēc Krievijas pilna mēroga kara pret Ukrainu sākuma bijušais Savienoto Valstu prezidents apgalvoja, ka Putins vēlējies vienoties ar Ukrainas varas iestādēm, nevis sākt karu.

Toreiz Tramps sacīja, ka Ukrainai bija jāatdod Krievijai okupētā Krima vai jāatsakās no vēlmes kļūt par Ziemeļatlantijas alianses locekli. Vienlaikus viņš slavēja Putina taktiku.

Vēlāk kļuva zināms, ka Tramps cīnīsies par ASV prezidenta amatu. Jau pirmajā priekšvēlēšanu mītiņā viņš sacīja, ka uzvaras gadījumā karu izbeigs 24 stundu laikā, vēsta UNIAN.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atbildēja, ka esošais amerikāņu līderis Džo Baidens karu var izbeigt arī piecu minūšu laikā par Ukrainas teritoriālās integritātes cenu. Ukraiņi uz to neietu, viņš piebilda.