Pasaulē
2023. gada 29. jūnijs, 23:22

"Virgin Galactic" kosmosa lidmašīna pabeidz savu pirmo komerciālo suborbitālo lidojumu

Jauns.lv

"Virgin Galactic" kosmosa lidmašīna "VSS Unity" pabeigusi savu pirmo komerciālo suborbitālo lidojumu, "Teitter" paziņoja kompānija.

Kosmosa lidmašīnā "VSS Unity" atradās trīs "Virgin Galactic" pasažieri un pieci darbinieki. Pasažieri bija divi Itālijas gaisa spēku pulkveži un inženieris no Itālijas Nacionālās pētniecības padomes.

Palaišana notika no "Spaceport America" Ņūmeksikā. Nesējlidmašīna "WK2" pacēla "VSS Unity" aptuveni 15 kilometru augstumā, pēc kā kosmosa kuģis atvienojās. Tad tas gandrīz vertikāli pacēlās aptuveni 80 kilometru augstumā, vairākas minūtes pavadīja bezsvara stāvoklī un sāka planēt lejup. Apmēram pusotru stundu pēc lidojuma sākuma kosmosa kuģis droši nolaidās.

"Sky News" precizē , ka nākamā kosmosa lidmašīnas palaišana ir paredzēta 2023. gada augustā. Pēc tam "Virgin Galactic" plāno lidot katru mēnesi. 

"Al Jazeera" raksta , ka kompānija pārdevusi aptuveni 800 biļetes nākamajiem lidojumiem – 600 no tām pārdotas laikā no 2005. līdz 2014.gadam par cenām no 200 tūkstošiem līdz 250 tūkstošiem dolāru. Nākamajos gados tika rezervētas vēl 200 vietas. Cena par tiem sasniedza 450 tūkstošus dolāru.