foto: AFP/Scanpix
ISW: Ukraina var īslaicīgi apturēt pretuzbrukumu, lai mainītu taktiku
Ukraiņu karavīri.
Pasaulē
2023. gada 19. jūnijs, 16:54

ISW: Ukraina var īslaicīgi apturēt pretuzbrukumu, lai mainītu taktiku

Jauns.lv

ASV bāzētās domnīcas Kara pētījumu institūts (ISW) analītiķi uzskata, ka Ukrainas bruņotie spēki var apturēt pretuzbrukumu, lai pārskatītu tālāko operāciju taktiku, raksta Sargs.lv.

Savā izvērtējumā amerikāņu analītiķi atsaucas uz Igaunijas izlūkdienesta pulkveža Margo Grosberga izteikumiem, kurš pirms pāris dienām pauda, ka tuvākās nedēļas laikā uzbrukumu nebūs.

Arī medijs “Wall Street Journal” 17. jūnijā vēstīja, ka Ukrainas bruņotie spēki “lielākajā daļā frontes pēdējo dienu laikā ir apturējuši uzbrukumus”, jo pavēlniecība pārskata taktiku.

Analītiķi atzīmēja, ka tas sakrīt ar nesenajiem ISW novērojumiem par lokālu Ukrainas pretuzbrukumu mērogiem un piegājienu Ukrainas dienvidos un austrumos. ISW atgādina, ka Ukraina vēl nav iesaistījusi pretuzbrukumā lielāko daļu esošo spēku un izvērsusi galveno uzbrukuma asi.

“Operatīvās pauzes ir raksturīgs lielu uzbrukuma operāciju elements, un šī pauze nenozīmē, ka Ukrainas pretuzbrukums ir beidzies,” pauž institūta analītiķi.
ISW analītiķi izvērtējuši arī “Wall Street Journal” interviju ar krievu karagūstekņiem un atzīmējuši, ka viņu teiktais iezīmē joprojām pastāvošās smagās problēmas ar pirmajās līnijās esošo Krievijas armijas vienību morāli un komandvadību, un krievi joprojām turpina izmantot “norobežojošās vienības”, kas šauj pa bēgošajiem karavīriem.

Šajā intervijā arī minēts, ka karagūstekņi atklājuši pirmajās aizsardzības līnijās esošo krievu spēku vidū valdošās bailes no Ukrainas pretuzbrukuma. Šie karagūstekņi arī norādījuši, ka Krievijas armijai ir problēmas ar savu apakšvienību apgādi un nokomplektēšanu – viņi ar lielām grūtībām ir apgādāti ar tankiem un bruņutransportieriem.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka divas nedēļas ilgo uzbrukuma darbību rezultātā Berdjanskas un Melitopoles virzienos atbrīvota Novodarivka, Levadne, Storoževe, Makarivka, Blagodatne, Lobkove, Neskučne un Pjatihatkas. Dienvidos Ukrainas armija krievu aizsardzības līnijā ielauzusies septiņu kilometru dziļumā un atbrīvotās teritorijas apmērs sasniedzis 113 kvadrātkilometrus.