Pasaulē
2023. gada 15. jūnijs, 11:44

Ceļš uz nesen atbrīvoto Ukrainas ciematu nokaisīts ar okupantu līķiem un iznīcinātu bruņutehniku

Jauns.lv

Ceļš uz tikko atbrīvoto Ukrainas ciematu Storoževi ir klāts ar krievu karavīru līķiem un izdegušām bruņumašīnām. Šausminošās ainas liecina par sīvām kaujām, kad Ukrainas karaspēks pēdējo dienu laikā atkaroja Storoževu un vairākus citus ciematus pretuzbrukuma ietvaros Ukrainas dienvidos un austrumos, vēsta "Reuters".

Daži no mirušajiem krievu karavīriem gulēja uz putekļainās zemes blakus savu transportlīdzekļu sēnalām, kad "Reuters" žurnālisti kā pirmie mediji ieradās ciematā trešdien, 14. jūnijā. Citi bija bija pakrituši zālē un tuvējos laukos.

foto: Ekrānuzņēmums
Ukrainas karavīri sacīja, ka "attīrīšanas operācijā" tika nogalināti aptuveni 50 Krievijas karavīri, bet četri tika saņemti gūstā.

"Pirms trim dienām mēs atbrīvojām Storoževes ciemu, jūs paši redzat, kā tas tika panākts, redzat iznīcināto tehniku, slava Ukrainai!" aģentūrai Reuters Storoževē sacīja Ukrainas bruņoto spēku karavīrs Artjoms.

Pirmdien tiešsaistē publicētā fotogrāfijā redzams, ka Ukrainas karavīri paceļ zili dzelteno Ukrainas karogu pie sapostītas mājas Storoževē. Ciemats bija Krievijas spēku okupēts kopš 2022. gada marta, mēnesi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Karavīri sacīja, ka "attīrīšanas operācijā" tika nogalināti aptuveni 50 Krievijas karavīri, bet četri tika saņemti gūstā. Aģentūrai "Reuters" neizdevās pārbaudīt krievu upuru skaitu, lai gan līķi joprojām mētājās uz ceļa un blakus esošajiem laukiem. Storoževe ir viens no ciematiem pie Mokri Jali upes, ko Ukrainas karaspēks ir atbrīvojis kopš pretuzbrukuma sākuma. "Reuters" otrdien sasniedza arī tuvējo Neskučnes ciematu, sniedzot pirmo neatkarīgo apstiprinājumu Ukrainas virzībai kopš Kijivas pretuzbrukuma sākuma.

Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums

Jau vairākas dienas Ukrainas militārpersonas frontē veic aktīvu pretuzbrukuma fāzi. Līdz 15.jūnija rītam Ukrainas bruņotie spēki nav zaudējuši nevienu ieņemto pozīciju un virzās uz priekšu Berdjanskas, Mariupoles un Bahmutas virzienos. Šobrīd kaujas notiek Makarivkas apgabalos, Mariupoles virzienā - Novodaņilovkas un Novopokrovkas apgabalos. Turklāt saskaņā ar Kara izpētes institūta datiem Ukrainas aizsardzības spēki devuši triecienu pa okupantu 20. kombinētās armijas atrašanās vietu Luhanskas apgabalā.

Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs paziņojis, ka armija un citas aizsardzības spēku daļas ir atbrīvojušas septiņas apdzīvotas vietas.