foto: AP/Scanpix
Zelenskis apmeklējis Kahovkas dambja appludinātās teritorijas
Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2023. gada 8. jūnijs, 12:55

Zelenskis apmeklējis Kahovkas dambja appludinātās teritorijas

Jauns.lv

Pieci Krievijas okupētās pilsētas iedzīvotāji, kas atrodas blakus pārrautam aizsprostam, ir gājuši bojā katastrofas izraisītos masveida plūdos, ceturtdien paziņoja Kremļa ieceltais pilsētas mērs, kas ir pirmais oficiālais ziņojums par nāves gadījumiem vienā no lielākajām vides krīzēm kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pirms vairāk nekā 15 mēnešiem.

Krievijas ieceltais Nova Kahovkas mērs Vladimirs Ļeontjevs Krievijas valsts televīzijai pastāstīja, ka vēl divi cilvēki, kas pazuduši pēc otrdienas dambja pārrāvuma, ir atrasti, un notiek viņu evakuācijas darbi.

Amatpersonas apgalvo, ka vismaz 4000 cilvēku ir evakuēti gan no Krievijas, gan Ukrainas kontrolētajām Dņepras upes pusēm, kas ir kļuvusi par daļu no karojošo spēku frontes līnijas.

Ukrainas kontrolētajā rietumu krastā ceturtdien ieradās Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, lai novērtētu reakciju uz dambja pārrāvuma radītajiem postījumiem. Savā Telegram kontā viņš rakstīja, ka palīdz novērtēt centienus evakuēt civiliedzīvotājus, nodrošināt viņus ar dzeramo ūdeni un citu atbalstu, kā arī cenšas apturēt plašus vides postījumus.

Zelenskis arī pauda viedokli par finansiālas palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kurus no mājām un birojiem izdzina augošais ūdens līmenis.

Reģiona gubernators Oleksandrs Prokudins sacīja, ka vidējais plūdu līmenis ceturtdienas rītā reģionā bija vairāk nekā 5,6 metri un aptuveni 600 kvadrātkilometri reģiona teritorijas bija applūduši - vairāk nekā divas trešdaļas no tās atradās Krievijas kontrolētajā austrumu krastā.

Patiesais katastrofas apmērs vēl nav noskaidrots cietušajā teritorijā, kurā dzīvoja vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Aizsprosts un ūdenskrātuve, kas ir ļoti svarīgi saldūdens nodrošināšanai un apūdeņošanai Ukrainas dienvidos, atrodas Hersonas reģionā, kuru Maskava septembrī nelikumīgi anektēja un kura daļu Krievijas spēki ir okupējuši pagājušajā gadā.