foto: Flickr.com/NATO
Krievija brīdina Rietumus par "milzīgiem riskiem", ja Ukrainai tiks piegādātas F-16 lidmašīnas
F-16 iznīcinātāji!
Pasaulē
2023. gada 20. maijs, 22:45

Krievija brīdina Rietumus par "milzīgiem riskiem", ja Ukrainai tiks piegādātas F-16 lidmašīnas

Jauns.lv

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško brīdinājis Rietumvalstis par “milzīgiem riskiem”, ja Ukrainai tiks nodrošinātas iznīcinātājlidmašīnas F-16 , sestdien ziņo Krievijas valsts medijs TASS.

Šie komentāri izskanējuši pēc tam, kad ASV prezidents Džo Baidens atbalstīja ukraiņu pilotu apmācību lidot ar F-16, mainot savu iepriekšējo pozīciju.

F-16 tiek uzskatītas par augstas veiktspējas ieroču sistēmām, kuru darbības rādiuss ir 860 kilometri, un tas būtu būtisks uzlabojums pašlaik Ukrainas flotē esošajām lidmašīnām. Atbildot uz šo soli, Aleksandrs Gruško sacīja: “Mēs redzam, ka Rietumvalstis joprojām ievēro eskalācijas scenāriju.

“Tas ir saistīts ar milzīgu risku viņiem pašiem. Jebkurā gadījumā tas tiks ņemts vērā visos mūsu plānos, un mums ir visi nepieciešamie līdzekļi izvirzīto mērķu sasniegšanai,” norādīja Aleksandrs Gruško.

Jau ziņots, ka šīs nedēļas sākumā Apvienotā Karaliste un Nīderlande uzsāka veidot "starptautisku koalīciju" , lai palīdzētu Ukrainai iegādāties iznīcinātājus F-16.

Eiropas valstīm ir ASV ražotās F-16, tostarp Nīderlandei, kas ir apliecinājusi gatavību eksportēt dažas no tiem uz Ukrainu. Taču ASV būtu jāapstiprina šo l;idmašīnu nodošana Ukrainai nozīmīgas tehnoloģijas dēļ.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis ir cīnījies, lai panāktu, ka F-16 tiktu nodotas Ukrainai.

Martā ASV militārajā bāzē Tuksonā, Arizonā, uzņēma divus ukraiņu pilotus, lai, izmantojot lidojumu simulatorus, novērtētu viņu prasmes un novērtētu, cik ilgā laikā viņi iemācīsies vadīt dažādas ASV militārās lidmašīnas, tostarp F-16.