foto: Maksym Chub / Alamy/ Vida Press
“Viegls ievainojums ir viss, ko varat atļauties kaujas laukā,” kara ārsts atklāj dramatisko medicīniskās aprūpes stāvokli Krievijas armijā
Elementāras pirmās palīdzības zināšanas ir svarīgas.
Pasaulē
2023. gada 18. maijs, 12:08

“Viegls ievainojums ir viss, ko varat atļauties kaujas laukā,” kara ārsts atklāj dramatisko medicīniskās aprūpes stāvokli Krievijas armijā

Jauns.lv

"Labākais, ko jūs varat gūt, ir viegla trauma, ja jūs gūsit kaut ko vairāk – tad jūs mirsit," tik skarbi par Krievijas karavīru izdzīvošanu Ukrainā izsakās Krievijas militārais dakteris Artjoms Katuļins. Viņa novērojumi izceļ briesmīgo medicīniskās aprūpes stāvokli Krievijas armijā, kas izraisa neaprakstāmus desmitiem tūkstošu nevajadzīgu nāves gadījumu, vēsta “Vazhnije izstorii”.

“Vazhnije izstorii” Kalašņikova taktiskās medicīnas centra vadītāju Artjomu Katuļinu, kurš atklāja, ka vairāk nekā puse Ukrainā bojā gājušo Krievijas karavīru zaudējuši dzīvību nepareizi sniegtas medicīniskās palīdzības dēļ, trešdaļa amputāciju veikta nepareizas žņaugu uzlikšanas dēļ.

Viņš atklāj, ka medicīniskā apmācība, ir minimāla pat kara mediķiem. Viņš pats 10 gados kā feldšeris viņš piedalījies tikai četros elementāros apmācību kursos. Mācības parastiem karavīriem ir vēl elementārākas. "Divas reizes gadā armijā ir stunda, kurā feldšere parāda, kā uzlikt šinu un kā pārsējus. Un pēdējā nodarbībā, kurā es apmeklēju, feldšere pati pārsēju uzlika nepareizi.” "Tas ir, cilvēks pats to neprot, un nepareizi māca citus," atklāj Katuļins.

Viņš nav vienīgais mediķis, kurš sūdzējies par apmācību trūkumu. Iepriekš Krievijā par fiksēti viltus apmācību gadījumi, kas sastāvēja tikai no pozēšanas foto reportāžai.

“Medicīnas aprīkojums ir slikts. Tas, ko mums izsniedza frontē, bija padomju laika pirmās palīdzības aptieciņa. Tā vēl bija laba, jo jau Krievijā ražotās aptieciņas bija pilnīgs “sūds”,” atklāj Katuļins, "tās bija kaut kādas sarkanas gumijas, kas “500 gadus” ir nogulējuši talka pulverī. Viņi tos iedeva karavīriem un vienu Promedol tūbiņu. Vai jūs to domājat nopietni? Vai arī tagad daudziem cilvēkiem ir pašiem savas pirmās palīdzības aptieciņas. bet neviens nezina, kā tos izmantot. Piemēram, ir šie sadzīves hemostatiskie līdzekļi apdegumu traumām. Un papildus tam, ka jāārstē pati brūce, jums ir jāārstē arī apdegums. Tikai nepareiza spiediena pārsēja lietošana jau var izraisīt lielu asins zudumu vai netīrumu iekļūšanu, kas var izraisīt infekciju un pūšanu."

Viņš stāsta, ka labākā medicīniskā iekārta, ko viņš izmantojis Ukrainā, ir Izraēlas un Amerikas ražojums, kas ir "ļoti forša, bet ļoti dārga". Importētie vienreizlietojamie komplekti arteriālās asiņošanas apturēšanai maksā pat 52 000 rubļu (610 eiro). "Armijā neviens tos nepērk, un neviens nezina, kā tos izmantot."

Viņa paša Amerikā ražotais medicīniskais komplekts "maksāja 110 tūkstošus rubļu (ap 1200 eiro). “To naudu man neviens nedeva. Tas tika nopirkts no manas naudas, un mani zēni iemaksāja. Tas ir, visas parastās zāles nodaļās savāc cilvēki paši, neviens neko nedod," atklāj Katuļins.

Šķiet, ka lielākā daļa krievu mediķu ir daudz sliktāk aprīkoti. Kad desantnieks Pāvels Filatjevs 2022. gada aprīlī tika evakuēts no frontes līnijas pie Mikolaivas, viņa mediķis lūdza ziņot, ka "viņam nav šļirču un pretsāpju līdzekļu. Frontes līnijā pat tādu nav".

Kad doktors Zeļenkovs ieradās savā amatā, viņam bija līdzīga pieredze. "Medicīnas aprīkojuma ziņā tur praktiski nekā nebija. Jūs sniedzat tikai pirmo palīdzību un tiekat nosūtīts ceļā, tāpēc nekas nebija atbilstošs tam, kam medicīnas vienība sākotnēji bija paredzēta."

"Pirmā lieta, kas jāiemāca karavīriem, ir palīdzēt sev. Es atkārtoju saviem puišiem - jūs varat atļauties gūt vieglu brūci, dabūt kaut ko pa vidu - jūs mirsit. Es vienkārši biedēju cilvēkus ar šo “tu mirsi”, jo neviens tev nepalīdzēs, neviens nenāks, neviens neko nedarīs, ja tu pats to nevari izdarīt” Daudzi cilvēki mirst nevis tāpēc, ka tiek nogalināti, bet gan tāpēc, ka viņi nevar saņemt pienācīgu medicīnisko aprūpi,” norāda Katuļins, “ir sarkanā zona (kaujas epicentrs), dzeltenā zona (tranšeja, blindāža), zaļā zona (ievainoto var pārvest uz lauka slimnīcu). Sarkanā zona ir tieši tā vieta, kur kasravīrs tiek ievainots. Un, ja esat nopietni ievainots un nevarat sev palīdzēt, šajā zonā neviens jums nepalīdzēs. Tāpēc pie rokas vienmēr jābūt pirmās palīdzības komplektam. Un viņiem ir jāprot izmantot visu, kas tur ir, jāspēj palīdzēt vispirms sev un tikai tad draugiem. Nepareizi uzlikts žņaugs labākajā gadījumā ir ekstremitātes zaudējums, sliktākajā – nāve. Un daudz kas ir atkarīgs no laikapstākļiem, no gadalaika, kur un kā gūta trauma, cik ilgi cilvēks tiks transportēts. Ir miljons veidu, kā palīdzēt, taču problēma ir tā, ka cilvēki vienkārši nezina pamatus.