foto: AP/Scanpix
Prigožins piedāvājis Ukrainai atklāt Krievijas karavīru pozīcijas
Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" līderis Jevgēnijs Prigožins.
Pasaulē
2023. gada 15. maijs, 09:36

Prigožins piedāvājis Ukrainai atklāt Krievijas karavīru pozīcijas

Jauns.lv

Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" līderis Jevgēņijs Prigožins izteica Ukrainas valdībai neparastu piedāvājumu - atklāt Krievijas bruņoto spēku pozīcijas, vēsta izdevums "The Washington Post".

Prigožins teica, ka, ja Ukrainas komandieri atvilks savus karavīrus no Bahmutas, viņš sniegs Kijivai informāciju par Krievijas karaspēka pozīcijām, ko Ukraina varētu izmantot, lai uzbruktu tiem.

Prigožins šo piedāvājumu nodeva saviem kontaktiem Ukrainas militārās izlūkošanas direktorātā, ar kuriem viņš kara gaitā uzturēja slepenu saziņu, liecina iepriekš nepublicētie ASV izlūkošanas dokumenti, kas noplūduši grupu sarunu platformā "Discord".

Prigožins ir publiski sastrīdējies ar Krievijas militārajiem komandieriem, par kuriem viņš nikni apgalvo, ka viņi nav apgādājuši viņa spēkus, kas ir snieguši būtisku atbalstu Maskavai kara centienos. Taču viņš ir arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, kurš Prigožina piedāvājumu, apmainīt "Vagner" kaujinieku dzīvības pret Krievijas karavīriem, varētu uzskatīt par nodevību.

No nopludinātā dokumenta nav skaidrs, kuras Krievijas karaspēka pozīcijas Prigožins piedāvāja atklāt.

Šomēnes intervijā laikrakstam "The Washington Post" Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis neapstiprināja kontaktus ar Prigožinu.

"Tas ir militārās izlūkošanas jautājums," viņš teica. Ukrainas līderis arī iebilda pret klasificētas informācijas publiskošanu un pauda uzskatu, ka informācijas noplūde ir bijusi izdevīga Krievijai.