foto: AP/Scanpix
Pastardienas kulta aktīviste atzīta par vainīgu savu bērnu un vīra bijušās sievas slepkavībās
Lorija Velova noklausās spriedumu.
Pasaulē
2023. gada 13. maijs, 19:40

Pastardienas kulta aktīviste atzīta par vainīgu savu bērnu un vīra bijušās sievas slepkavībās

Jauns.lv

Pastardienas kulta aktīviste atzīta par vainīgu savu bērnu un vīra bijušās sievas slepkavībās

ASV sabiedrību šokējušajā Aidaho pastardienas kulta slepkavnieku lietā pielikts punkts — 49 gadus vecā Lorija Velova ir atzīta par vainīgu savu divu bērnu, kā arī vīra Čada Deibela pirmās sievas slepkavībā.

Bijušajai skaistumkopšanas speciālistei draud mūža ieslodzījums.

Viņas 7 gadus vecā dēla Džošuas un 16 gadus vecās meitas Tailijas līķus atrada 2020. gadā apraktus pie Deibela mājas.

Savu advokātu klātbūtnē Velova bez emocijām noklausījās zvērināto spriedumu, noslēdzot gandrīz piecu nedēļu tiesas procesu. Viņas vīra tiesas process sāksies pēc vairākiem mēnešiem.

Pāris esot iepazinies kultā, kas propagandē gatavību pasaules galam. Viņas advokāts apgalvoja, ka Lorija bija mīloša māte, kas iekrita kulta līdera lamatās. Velova ar Deibelu satikās 2018. gadā, kad abi vēl bija precēti, un sāka propagandēt savus radikālos uzskatus, visus cilvēkus uzskatot par gaišiem vai tumšiem gariem, un kā vienīgo metodi cilvēka dvēseles atbrīvošanai no tumsas varas uzskatīja slepkavību.

2019. gada janvārī Lorijas vīrs vērsās policijā, baidoties par savu dzīvību, jo ar pastardienas domām pārņemtā sieva draudēja viņu nogalināt. Viņš iesniedza tiesā prasību par laulības šķiršanu, kā iemeslu minot bažas par savu un bērnu drošību. Vēlāk viņš ieradās mājā, kurā šķirtā sieva dzīvoja ar savu brāli Aleksu Koksu, lai savāktu dēlu, un Alekss viņu nošāva. Alekss paziņoja, ka nošāvis bijušo māsasvīru pašaizsardzības nolūkā, un pret viņu netika izvirzītas apsūdzības. Alekss Kokss nomira 2019. gada decembrī.

2019. gada rudenī Lorija ar bērniem pārcēlās uz dzīvi Aidaho štatā netālu no Čada Deibela dzīvesvietas. Pēc mēneša noslēpumaini nomira Čada sieva — ekshumācijā tika atklāts, ka viņa nosmacēta. Apmēram divas nedēļas pēc viņas nāves Lorija un Čads apprecējās Havaju salās, savukārt bērnu vecvecāki sāka uztraukties par sen neredzēto bērnu labklājību. Kaut gan Lorija un Čads mēnešiem ilgi apgalvoja, ka ar bērniem viss ir kārtībā, tika uzsākta plaša mēroga meklēšana — tikmēr Lorija ar Čadu turpināja atpūsties Havaju salās. Bērnu mirstīgās atliekas tika atrastas 2020. gada jūnijā Čada mājas pagalmā, un policija uzskata, ka viņi tika nogalināti jau iepriekšējā gada rudenī.

Tēmas