foto: Kremlin POOL/UPI/Shutterstock/ Vida Press
“Paņemiet viņu pie sevis!” sievieti tiesā par zīmīti uz Putina vecāku kapa
Putina vecāki aizsaulē zīmītē saņēmuši spēcīgu vēstījumu.
Pasaulē
2023. gada 11. maijs, 17:04

“Paņemiet viņu pie sevis!” sievieti tiesā par zīmīti uz Putina vecāku kapa

Jauns.lv

Sanktpēterburgas Primorskas rajona tiesa ar divu gadu nosacītu sodu un ar divu gadu pārbaudes laiku notiesājusi vietējo iedzīvotāju Irinu Cibaņevu, kura tika atzīta par vainīgu lietā par apbedījumu vietu apgānīšanu politiskā naida motīviem, vēsta Meduza.io.

Krimināllieta pret 60 gadus veco Cibaņevu tika ierosināta par zīmīti, ko viņa 2022.gada 6.oktobrī atstāja uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina vecāku kapa Serafimovska kapsētā. Tur bija teikts: “Maniaka vecāki, vediet viņu pie sevis, viņš sagādā tik daudz sāpju un nepatikšanas, visa pasaule lūdz par viņa nāvi. Nāvi Putinam, tu izaudzināji ķēmu un slepkavu.”

10.oktobrī Cibaņevas dzīvoklī ieradās policija. Acīmredzot viņa atrasta pēc daudzu kapsētā uzstādīto novērošanas kameru ierakstiem. Pirmais zīmīti atrada kapsētas apsargs, kurš vērsās policijā

Cibaņeva tika nogādāta policijas iecirknī, kur viņa uzreiz atzina, ka piezīmi uzrakstīja viņa. Policija veica DNS testu, kas pierādīja, ka uz papīra ir viņas ādas pēdas. Rokraksta pārbaude apstiprināja, ka zīmīti uzrakstīja viņa. Pamatojoties uz lingvistiskās ekspertīzes rezultātiem, secināts, ka zīmītē ir "Krievijas prezidenta Vladimira Putina negatīvs vērtējums".

Joprojām nav skaidrs, kā Cibaneva nokļuva pie Putina vecāku kapa, jo septembra beigās tika pastiprināta apsardze kapsētā, un konkrēti pie Vladimira un Marijas Putinu kapa. Tad aktīviste Anastasija Filippova atstāja tur nelielu plakātu, kas bija stilizēts kā skolas dienasgrāmatas lapa, uz kuras bija rakstīts: “Dārgie vecāki! Jūsu dēls uzvedas slikti! Izlaiž vēstures stundas, kaujas ar klasesbiedriem, draud uzspridzināt visu skolu! Rīkojieties!"

Pēc Maksima Cibaņeva teiktā, kapsētas sargi un dežurējošie policisti "bija izklaidīgi, un viņa kaut kā atstāja zīmīti".