Zemes stunda: pasaules lielpilsētas uz stundu iegrimst tumsā. FOTOGALERIJA
Šogad uz stundu tumsā iegrima vairāk nekā 1200 ievērojami objekti pasaules lielpilsētās.
Pasaulē
2015. gada 28. marts, 23:08

Zemes stunda: pasaules lielpilsētas uz stundu iegrimst tumsā. FOTOGALERIJA

Jauns.lv

28. martā Zemes stundas laikā cilvēki plkst.20.30 pēc vietējā laika uz stundu izslēdza elektrisko apgaismojumu, datorus, televizorus un citas elektroierīces, lai paustu atbalstu cīņai pret globālo sasilšanu. Uz stundu tumsā iegrima arī pasaules metropoles.

Pirmie, kas iesaistījās šajā Pasaules Dabas fonda (WWF) rīkotajā pasākumā, bija Samoa pilsoņi, kuri elektrisko apgaismojumu izslēdza plakt.10.30 pēc Latvijas laika.

Pirmo reizi Zemes stunda tika rīkota 2007.gadā Austrālijā, un tajā piedalījās 2,2 miljoni cilvēku.

Kopš tā laika kustība pieaugusi ģeometriskā progresijā, un pērn Zemes stundā piedalījās jau vairāki simti miljonu cilvēku 162 valstīs.

Savukārt tviterī Zemes diena šobrīd minēta 1,2 miljardus reižu.

Zemes stundas ietvaros cilvēki plkst.20.30 pēc vietējā laika uz stundu izslēdza elektrisko apgaismojumu, un WWF norāda, ka tas esot "simbolisks akts, lai iedvesmotu un apvienotu cilvēkus kopīgam mērķim".

Šogad uz stundu tumsā iegrima arī tādi visā pasaulē slaveni objekti kā Eifeļa tornis, Zelta vārtu tilts un Atēnu Akropole. Kopumā visā pasaulē tika aptumšoti vairāk nekā 1200 ievērojami objekti, vēsta WWF.

Pasākuma mērķis vienlaikus ir vākt līdzekļus dažādiem vides aizsardzības projektiem.

Šogad Zemes stunda saistīta ar parakstu vākšanu zem petīcijas pret Krievijas plānoto naftas ieguvi Arktikā un ar projektu, kura mērķis ir samazināt malkas patēriņu Ugandā.

Starp tā dēvētajiem Zemes stundas vēstniekiem ir ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, Dienvidāfrikas arhibīskaps Desmonds Tutu, britu dziedātājs Kriss Mārtins, itāļu modes mākslinieks Džordžo Armāni, ASV aktieris Edvards Nortons un Taivānas dziedātāja, dejotāja un aktrise Džolīna Tsai.


Kasjauns.lv/ LETA/ Foto: AFP/LETA, EPA/LETA