foto: AP/Scanpix
“Dzīve uz bada sliekšņa” – Navaļnijs dalās ar cietuma ikdienas neredzamo daļu
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē
2023. gada 25. aprīlis, 16:38

“Dzīve uz bada sliekšņa” – Navaļnijs dalās ar cietuma ikdienas neredzamo daļu

Jauns.lv

Opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kas šobrīd izcieš deviņu gadu cietumsodu, savā tvitera kontā publicējis ierakstu par to, kāpēc lielākā daļa ieslodzīto Krievijā dzīvo uz bada robežas.

Cietums un ieslodzītie tiek kontrolēti ar dažādiem faktoriem, bet trīs galvenie ir: 1) draudi kādu nogalināt, piekaut, izvarot, 2) tabaka; 3) ēdiens. Pēdējais tiek piemērots pēc iespējas plašāk. Tā ir vienkārša un ļoti efektīva metode, norāda Navaļnijs.

Ieslodzītais, 90% gadījumu jauns vīrietis, vienmēr ir izsalcis. Maltītes ir trūcīgas un bieži vien arī neēdamas, tāpēc gandrīz neviens uz tām nepaļaujas. Cietumā ir arī kiosks, paciņas un apmaksāta pārtika – visi kaut kā spēj izdzīvot, bet piekļuves iespēja papildus pārtikai ir liels sviras līdzeklis cietuma administrācijai.

“Ja esat ievietots SHIZO (viens no bargākajiem soda veidiem Krievijas cietumos. Ieslodzītajiem ir aizliegts ņemt līdzi pārtiku vai personīgās mantas, guļamvieta ir piestiprināta pie sienas, kamēr ieslodzītie ir nomodā, un dienas laikā ir atļauta tikai viena stunda lasīšanai vai rakstīšanai. Vizītes, dāvanas, zvani un ēdiena pirkšana tur nav atļauta – red.) viss ir aizliegts. Tev nav citu iespēju kā vien nomirt badā. Ja esi ievietots PKT (vieninieku ieslodzījuma vai kameras tipa telpa – red.), vari iegādāties pārtiku un preces par 5000 rubļu mēnesī,” skaidro Navaļnijs.

Saskaņā ar likumu ieslodzītie var arī tērēt savu algu un pirkt gatavu pārtiku no ēdnīcas bez jebkādiem ierobežojumiem. Tomēr uz Navaļniju šie nosacījumi vairs neattiecas.

Savā ierakstā Navaļnijs detalizēti apraksta savu finanšu plānošanu un centienus izdzīvot Krievijas cietumā.

“Es paņemu papīra lapu un sāku skaitīt. Es atlieku 1000 rubļu ziepēm, skuvekļiem un visādiem higiēnas piederumiem. Tad atlikušos 4000 dalu ar 31 dienu. Tie ir 129 rubļi dienā pārtikai. Ar to pietiek, lai ēdnīcā nopirktu divas vārītas olas un dažus vārītus kartupeļus (vai vārītus rīsus nedēļas nogalēs). Tomēr es nevaru atļauties griķus. Dodiet man cieti vārītu olu, ko iebērt buljonā, un es jutīšos kā Mišelina restorānā,” viņš saka.

Tomēr viss nav tik vienkārši.

“Un tad ir šis apburošais triks. Viņi lika man iepirkt pārtiku visam mēnesim uz priekšu. Bet ko darīt, ja pusi no mēneša pavadīsi SHIZO, kur viss ir aizliegts? Kādreiz par to bija tāds noteikums: ja notiesātais nevarēja saņemt nopirkto ēdienu (piemēram, ja viņš bija prombūtnē, jo saņēma ilgstošu apmeklējumu), tad viņš rakstīja iesniegumu, lai viņam pārtiku negatavo. Arī es mēdzu saņemt kompensāciju par dienām, ko pavadīju SHIZO.”

Taču, tad Federālais ieslodzījuma vietu dienests apvainojās par to, ka mēs atklājām, kā viņi izkrāpa naudu par pārtikas iepirkumiem, un nāca klajā ar ģeniālu ideju, stāsta Navaļnijs. “Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem ieslodzītajiem SHIZO joprojām ir paredzēts saņemt pārtiku, bet viņiem to nedod. Viņi vienkārši parāda pārtiku un pēc tam to izmet, jo tai beidzies derīguma termiņš,” viņš skaidro.

Navaļnijs arī izskaidro, kā jaunie noteikumi tiek pielietoti praksē.

“Kameras durvis atveras. Policists ar maisiņu saka: "Navaļnij, lūk, jūsu nopirktā pārtika. Parakstieties šeit, lai saņemtu cieti vārītas olas. Mēs tās izmetam, tām beidzies derīguma termiņš. Te jums ir arī kartupeļi un rīsi. Mēs tos izmetīsim. Tie sabojāsies rīt. Vai tā ir bulciņa? Vai jūs to nopirkāt kādiem svētkiem? Jūs patiešām dzīvojat stilīgi. Parakstieties šeit par bulciņu un šeit par tās iznīcināšanu. Galu galā tā arī ātri sabojāsies!"”.

Ieslodzīto atbildes reakcijas ir dažādas, bet Navaļnijs norāda, ka liela daļa beigās tāpat reaģē vienādi: “Vispirms jūs sašustat un apelējat pie likuma, tad apelējat pie policistu sirdsapziņas, tad kliedzat uz viņiem. Bet tad jūsu raksturs nocietinās, un jūs saprotat cietuma koncepciju gudrību, kas nosoda pārmērīgu interesi par ēdienu (šeit to sauc par zarnu dzīrošanu). Un tā tu vienkārši saki cietuma uzraugiem ar iespējami vienaldzīgāko skatienu: "Labi, kur man parakstīties, lai jūs varat apēst manus kartupeļus?"”

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma. 

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. 

Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu".