Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vēstules no Āfrikas. Pret oglēm arī Tanzānijā
Mums ir gāzes plīts, bet reizumis Nēmas māsīca Ģertrūde gatavo uz ogļu pavarda. (Foto: no privātā arhīva)
Pasaulē

Vēstules no Āfrikas. Pret oglēm arī Tanzānijā

Māris Puķītis

Jauns.lv

Raksta autors kopš oktobra sākuma dzīvo Tanzānijā, Austrumāfrikā, vairs ne kā tūrists. Jau vairākus mēnešus viņam ir iespēja vērot Āfriku “no iekšienes” un mēģināt paskatīties uz dzīvi šeit un pārējo pasauli ar afrikāņu acīm.

Vēstules no Āfrikas. Pret oglēm arī Tanzānijā...
Autors pie ogļu grila: “Kad pirku, nenojautu, ka pēc pāris gadiem tas kļūs nelegāls.” (Foto: no privātā arhīva)
Autors pie ogļu grila: “Kad pirku, nenojautu, ka pēc pāris gadiem tas kļūs nelegāls.” (Foto: no privātā arhīva)

Latvijā laiku pa laikam ieskanas balsis te Rīgas domes, te valdības līmenī pret malkas apkuri – cik ļoti tā piegāna gaisu un plaušas. Vienīgi pēdējā gadā piedzīvotā energoresursu cenu krīze lika pierimt šajā jautājumā un pat maksāt kompensācijas arī tiem, kas sildās ar malkas krāsni.

Tanzānijā ar retiem izņēmumiem nav vajadzīga apkure siltumam, bet pavardā kaut kas jākurina, un daudzi izmanto ogles. Lielu maisu var nopirkt par apmēram sešiem eiro. Man grūti spriest, cik ilgam laikam tas pietiek, jo mums ir gāzes plīts, un ogles kurinām tikai reizumis grilam un mazam, pārnēsājamam pavardam – ir sajūta, ka uz tā cepti kartupeļi garšo pavisam citādi, labāk.

Bet tā būs vēl nepilnus divus gadus. Valdība ir nolēmusi, ka no 2025. gada 1. janvāra ogles un arī malku vairs kurināt nedrīkstēs. Enerģētikas ministrija jau pērn paziņoja, ka šim kurināmā veidam ir bēdīga ietekme uz veselību, aprēķināts, ka indīgās gāzes vainojamas ap 33 000 cilvēku nāvē ik gadu.

Tanzānijas avīze “The Citizen” vēsta, ka katru gadu malkas un ogļu ieguvei tiek iznīcināts vairāk nekā 46 960 hektāru meža. “Saskaņā ar pieejamo statistiku, 16% zemes ir izpostīts un var pārvērsties tuksnesī nelegālās ogļu un malkas ieguves dēļ,” norāda doktors Selemani Saidi Džafo, valsts ministrs prezidentes birojā.

Jaunais lēmums skars arī daudzās ēstuves, it sevišķi ceļmalas pavārus, kas piedāvā vietējo “fast food” – turpat uz krāsniņas ceptus samosa – tanzāniešu gaļas pīrādziņus, grilētu kazas, vistas, liellopu gaļu, frī kartupeļus.

Ministrs paziņojis, ka aizliedz visām ēstuvēm Tanzānijas kontinentālajā daļā, kas baro vairāk nekā 100 cilvēkus dienā, jau līdz 2024. gada 31. janvārim pārtraukt malkas un kokogļu izmantošanu. Tiem, kas paēdina vairāk nekā 300 cilvēku dienā – līdz 2025. gada 31. janvārim.
Tikmēr “tīru enerģiju” ēdiena gatavošanai, gāzi vai elektrību, Tanzānijā lieto tikai 4,6 līdz astoņi procenti no 64,4 miljoniem iedzīvotāju. Ministrs atzīst, ka ļoti daudziem viegli nebūs, un aicina gāzes un plīšu tirgotājus izmantot biznesa iespēju. Tautai valdība sola sagatavojot Nacionālo vīziju par tīras enerģijas izmantošanu ēdiena gatavošanā un stratēģisko plānu nākamajiem desmit gadiem. Cerams, miljoniem būs ne tikai vīzija, bet arī silta maltīte.